NRK Meny
Normal

Myntbrua er åpen

En gledelig melding til alle bilister. E 134, Myntbrua i Kongsberg sentrum, er åpnet for biltrafikk.  

Myntbrua E134 over Numedalslågen i Kongsberg

Myntbrua er åpnet igjen etter å vært stengt på grunn av flommen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Brua har vært stengt i to døgn på grunn av de enorme vannmengdene i Numedalslågen.

- Dette er gledelig nytt for bilistene, men den vil ikke være åpen for fotgjengere. Det er ikke en bru med plass til det, så vaktmannskaper skal stå og passe på at folk ikke går over brua, sier Tore Braathen i Statens vegvesen.

Jazz og flom

Samtidig som det er flom i Kongsberg er det og jazzfestival. I tillegg starter fellesferien, så trafikken er stor.

- Vi vil anbefale trafikantene som skal forbi Kongsberg om å kjøre riksvei 286 i stedet for gjennom Kongsberg, sier Braathen.

Numedalslågen, som blant annet renner gjennom Kongsberg, er på retur, mens Drammenselva stiger og stiger. Flere bolighus i Nedre og Øvre Eiker er nå rammet av flommen.

Får hjelp av HM Kongens Garde

HM Kongens Garde

Nå skal HM Kongens Garde hjelpe til i Drammen, Nedre og Øvre Eiker.

Foto: Åse Rigmor Westrum / NRK

Nå er enda flere soldater på vei til området.

150 soldater fra andre og femte gardekompani kommer til Drammen i ettermiddag for å bistå heimevernsoldatene i Nedre og Øvre Eiker.

- Vi er klare til å gjøre en innsats, sier forbindelsesansvarlig i HM Kongens Garde, Geir Løvang til NRK.

Nøyaktig hva gardesoldatene skal gjøre vet han ikke før soldatene kommer til Drammen.

Hokksund Camping evaukeres

Hokksund Båt og Camping ble evakuert torsdag kveld og natt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ved firetiden torsdag ettermiddag var vannstanden to meter og 68 centimeter over normailen, men i løpet av kveldens teg vannet raskt.

Sent torsdag kveld startet evakueringen av Hokksund Camping.

Totalt ble 75 campingvogner fjernet fra campingplassen der vannmassene hadde flommet inn og ødelagt det som skulle være en behagelig campingferie.

Hokksund campingplass evakueres
Foto: Marita Haugo / NRK

- Det har kommet mye vann inn på campingplassen, så den ble ryddet torsdag kveld og i natt, sier operasjonsleder Myrvold.

Innsjøene stiger

Ifølge NVE fortsetter vannet å sige i innsjøene Krødern, Sperillen, Tyrifjorden og Randsfjorden og dette fører til mye vann i Drammensvassdraget. Det er ventet at flommen i vassdraget vil nå sitt høydepunkt søndag.

SE: - Kjelleren fylt med vann på et kvarter

20 veier stengt

Klokken seks fredag morgen var hele 15 fylkes-, riks- og europaveier stengt bare i Buskerud på grunn av de uregjerlige vannmassene, mens fem var stengt i nabofylket Vestfold. Den siste veien som er berørt er europavei 134 mellom Mjøndalen og Hokksund, som måtte stenges natt til fredag på grunn av oversvømt veibane.

Natt til fredag sank vannet noe i de hardest flomrammede områdene nordover i Buskerud. Fortsatt er imidlertid Nybrua gjennom sentrum av Kongsberg stengt. Myntbrua åpnet klokken 13:00 fredag.

I Rollag er situasjonen bedre enn på lenge. Det er nå mulig åkjøre inn i Rollag sentrum nordfra fordi fylkesvei 107 er åpnet i en kjøreretning. Riksvei 40 ble åpnet torsdag kveld.

Ingen personskader

Til tross for de ekstreme værforholdene, med kjellere fulle av vann, oversvømte veier og jorder og drivende gjenstander, har ikke politiet fått inn meldinger om skader.

- Nei, vi har ikke fått inn melding om skader på personer eller andre ulykker som følge av flommen, konstaterer en lettet operasjonsleder.

Det flommer imidlertid store mengder kloakk ut i de oversvømte vassdragene.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) frykter at det vil gå nye jordskred i Buskerud.

(NRK/NTB)