Hopp til innhold

Mulitimedieshow på siloveggene

Polske kunstnere bruker de gamle siloene i Slemmestad for å øve. 3D projiseringen, eller 3D mappingen, foregår på de største flatene det noensinne har vært projisert på i Skandinavia.

3D mapping på siloene i Slemmestad

3D mapping på siloene i Slemmestad er på de største flatene det noensinne har vært projisert på i Skandinavia.

Foto: Gard Gitlestad

De polske 3D-videokunstnerne er i Norge for å teste ut utstyr til Factory Light Festival som arrangeres i Slemmestad i september, forteller produsent for festivalen Frøydis Rui-Rahman. Hun er godt fornøyd med testingen som ble gjort torsdag og fredag kveld. Testingen fortsetter etter at det har blitt mørkt også lørdag og søndag.

Vil lage internasjonal festival

Lysfestivalen startet så smått i fjor, målet er å bli en stor og anerkjent festival med tiden, slik det er i blant annet Polen, Nederland og Tyskland.

– Ja, det er mange store lysfestivaler og vi håper at vi etter hvert kan bygge oss opp og nå målet om 5000 besøkende.

I fjor var det rundt 500 som besøkte Factory Light Festival, i år håper arrangørene på mange flere til festivalen som foreløpig er gratis.

Det var gjennom prosjektet Slemmestad 2020 at ideen om en lysfestival ble til og ble arrangert for første gang i 2013. Et av målene i prosjektet er å skape mer og nytt liv gjennom oppgradering av det gamle industriområdet.

Prøvd på store flater før

I forbindelse med Glogerfestspillene i Kongsberg i vinter ble det gjort en 3D mapping som ble projisert på kirken.

Les saken her : Se lysshowet fra Kongsberg

Flere tusen mennesker så det spektakulære showet som også markerte åpningen av jubileumsåret i byen, fra kirkeplassen. På kirkeveggen fikk publikum se en historie i lyd, lys, farger og bilder på kirkeveggene.

Men fremvisningen på siloene i Slemmestad og på de gamle fabrikkbygningene er ifølge Rui-Rahman, 3D mapping på de største flatene det noensinne har vært projisert på i Skandinavia.

Lite miljø i Norge


Lysfestivalen i Slemmestad samarbeider med festivalen Bella Skyway i Torun i Polen. Samarbeidet kalles Light Bridge og er et EU-prosjekt for å skape både mellom Polen og Norge.

Det er et lite miljø av videokunstnere i Norge, men målet er å skape et felles årlig samlingssted og utstillingsvindu i Slemmestad, sier Frøydis Rui-Rahman.

– Ja det er veldig få som driver med dette i Norge, men vi håper å få kontakt med alle som driver med dette og invitere dem til festivalen.

Til lysfestivalen i september kommer det mer en et dusin kunstnere til Slemmestad og det blir aktiviteter og utstillinger også på dagtid. Men selve lysshowene starter etter mørkets frembrudd.

Flere nyheter fra NRK Buskerud