– Det er kritikk mot systemet

I møte med UDI og politiet konkluderer ledelsen ved Lier asylmottak med at årsaken til nattens opptøyer er frustrasjon over systemet.

Hugo Limkjær

Mottaksleder ved asylmottaket i Lier, Hugo Limkjær, møtte i ettermiddag UDI og politiet i forbindelse med nattens opptøyer ved asylmottakene i Lier og Nannestad.

Samarbeidsutvalget ved Lier asylmottak og mottaksleder Hugo Limkjær har i ettermiddag hatt et møte med UDI og politiet etter at det utbrøt opptøyer ved asylmottaket natt til tirsdag.

I møtet har de diskutert årsaken til situasjonen og hendelsene i natt.

Se bildene fra nattens opptøyer

Tregt system

– Hovedsakelig så er dette kritikk mot systemet. Mange sier blant annet at de ønsker å reise hjem, men at de ikke kommer seg hjem på grunn av tregt system. For eksempel kan enkelte ha mindre forseelser som gjør at de blir sittende her og vente. Det er dypt frustrerende når de først vil hjem, sier Limkjær.

Han forteller at alle som sitter på asylmottaket i Lier har fått endelig avslag på sine søknader, og at alle derfor skal ut av landet.

– Jeg skjønner frustrasjonen deres, men vi aksepterer ikke vold og skader på mottaket uansett.

SE VIDEO

Video Opptøyer på statlige asylmottak

SE VIDEO: Politiet måtte rykke ut i natt, da det oppstod bråk på to asylmottak. Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket. Videoen er fra Lier ventemottak.

Frustrerte

Det var ved 01-tiden natt til tirsdag at det oppstod opptøyer både på asylmottaket i Lier og i Nannestad.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus, og kort tid etter oppstod det opptøyer ved asylmottaket i Lier . Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse.

– Jeg tror opptøyene starter på grunn av forholdene vi bor under. Mange er veldig slitne. Vi fikk ikke tilgang til internett før i går, og vi har ikke hatt tilgang på lenge. Det er svært lite å gjøre her, og det blir for mye press for enkelte å ikke vite, sier beboer ved Lier statlige mottak, Francis Okeny, til NRK.no.

UDI må stå for endringene

– Det er UDI som må stå for endringene, hvis de skal gjøres. Vi forholder oss til UDI og den driftsavtalen vi har, men vi ønsker å behandle beboerne med respekt, avslutter Limkjær til NRK.

Les også: