Hopp til innhold

Triste og frustrerte ungdommer i Eiker-bygdene

I går var møte for ungdommene i Eikerbygdene etter at 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde av stikkskader på en fest i Hokksund i september.

Hjemmefest i Hokksund

Det er mye frustrasjon og sinne i ungdomsmiljøet i Eiker-bygdene. En 17-åring døde av stikkskader etter en fest i Hokksund i september.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I går kveld ble det igjen arrangert møte for foreldre og ungdom i Hokksund etter det tragiske dødsfallet den 21. september. 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten ble påført stikkskader under en slåsskamp på en fest i Hokksund og døde av skadene.

En 18 åring ble varetektsfengslet, siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Stemningen i ungdomsmiljøet i Eiker-bygdene har vært amper siden hendelsen, men det toppet seg da 18-åringen ble løslatt i slutten av oktober.

Les også:

Tidligere har politiet, sammen med den avdødes foreldre gått ut og bedt ungdommene roe seg ned. Blant annet fordi flere hetset den siktede 18 åringen på nettet.

Mye frustrasjon

I går var ungdommer og foreldre invitert til et møte for å igjen prøve å dempe sinnet og frustrasjonen hos ungdommene. Kommunelege Einar Bråthen, var sammen med en prest og lensmennene i Øvre- og Nedre Eiker til stede for å prøve å forklare hvordan de arbeider med saken.

– Det ble et godt møte, med god informasjon fra lensmannen og presten. Men det ble også et tøft møte, både for foreldre og ungdommer, men også for oss som jobber med dette.

Les også:

Møtet startet med at lensmannen forklarte hvordan de jobbet og hvordan regelverket var, og det skapte en del spørsmål og reaksjoner fra ungdommene, sier Bråthen.

– Utover i møtet så var det en del ungdommer som ble ganske kraftig provoserte, og for mange ble det så sterke følelser at noen valgte å gå ut av møtet. Det var en sint stemning og store reaksjoner fra dem som var igjen etter det.

– Men det løftet stemningen betraktelig at ungdommene valgte å komme inn igjen mot slutten av møtet. Og det ser jeg på som et godt tegn på at det er god vilje til å komme videre.

– Vanskelig for ungdomsmiljøet

Ifølge Bråthen er det først og fremst ungdommer fra vennegjengen til den avdøde som har det tøft med sorgbearbeiding og frustrasjon.

– Noen i familien rundt gjerningsmannen sa noen ting om gjerningsmannen som en del av ungdommene syns var veldig provoserende.

– Dette viste veldig godt hvor vanskelig det er å ha venner av et offer som har dødd, og venner av gjerningsmannen innenfor et lite ungdomsmiljø.

– Vi er veldig opptatt av at dette ungdomsmiljøet skal klare å komme til en slags forsoning eller enighet slik at vi slipper en slags polarisering av miljøet, og det var også derfor vi hadde møtet.

Les også:

Sterke ord fra bestefar

Mot slutten av møte skjedde noe som overrasket alle de fremmøtte. Den avdødes bestefar reiste seg og snakket til forsamlingen, forteller Bråthen.

– Han reiste seg to ganger. Første gangen for å berømme ungdommen for hvordan de hadde oppført seg og hvordan de hadde tatt vare på hverandre, og hedret barnebarnet.

– Andre gangen tok han til ordet for at vi må gi det litt tid, vi må vise litt evne til å kunne ta vare på hverandre. Han viste en omsorg for de ungdommene som skal klare å komme litt videre fra hatet og mer over i en sorgbearbeidelse.

– Det er sterkt at en som er så nære en som har dødd å si noe sånt. Han har en livserfaring som han var veldig flink til å bringe videre til ungdommene som var der. Det gjorde veldig mye for det møtet at han reiste seg og forklarte hvordan han så det.

– Løste ingenting

Bråthen sier at han er fornøyd med møtet, men han tror det skal mye mer til for å fjerne spliden som er skapt i ungdomsmiljøet.

– Jeg tror møtet ga ungdommene litt informasjon om hvordan politiet arbeider med denne saken, og hvilke rammer de må forholde seg til.

– Men møtet løste ingenting. Her trengs det mye bearbeiding, først og fremst for ungdommene selv og hvordan de jobber sammen, både med andre ungdommer og foreldre, sier Bråthen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud