NRK Meny
Normal

Dette er ikke Donald Trump

TØNSBERG (NRK): Morten Viskum har aldri vært redd for å provosere. Hvert år på bursdagen sin reiser kunstneren til Paris for å lage en voksfigur av seg selv. I år som en omstridt presidentkandidat.

Det er en figur av kunstner Morten Viskum - som Donald Trump. Hvert år på bursdagen sin reiser Viskum til Paris for å lage en voksfigur av seg selv. I år som en omstridt presidentkandidat.

Foto: Roger Lien/Tordis Gauteplass. Redigering: Mari Reisjå

– Man blir litt redd over hvor lik man kan bli hvem som helst. For her er alt meg, bortsett fra hår og øyenbrynene. Og så ble den så ... så ekkel, sier Morten Viskum mens han står og ser på seg selv som den amerikanske presidentkandidaten.

Kunstneren fra Vestfossen har spilt mange roller, for hvert år siden 2003 har han laget en voksfigur av seg selv i en ny utgave. Til sammen har det blitt 16 figurer som tar opp ulike temaer i samfunnsdebatten. Blant annet som Gaddafi, Charlie Chaplin og Anders Behring Breivik.

Morten Viskum som Donald Trump

Voksdukken av Morten Viskum som Donald Trump er laget i Frankrike.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Laget før Trump ble presidentkandidat

Å provosere har Morten Viskum aldri vært redd for. I 2012 tolket han 22. juli-hendelsen gjennom å lage en gipsavstøpning som viser en mellomting mellom han selv, Anders Behring Breivik og en klovn. I 2007 lagde Viskum et kunstverk der han vendte Mekka ryggen.

Viskums voksdukke tråkker på amerikansk flagg

Voksdukken tråkker på det amerikanske flagget.

Foto: Roger Lien / NRK

I år er det installasjonen av den amerikanske presidentkandidaten med tittelen «Make America great again» som skal stilles ut. Kunstneren som Donald Trump, som tråkker på det amerikanske flagget foran en frihetsgudinne med brukket arm.

– Det var en avstøpning vi lagde 2. februar i år, og da var det ingen som trodde han skulle nå så langt som han faktisk har gjort. Men jeg syntes han allerede i februar hadde markert seg såpass spesielt, at det ble et naturlig selvportrett for 2016, sier Viskum.

– Hva vil du at folk skal ha med seg ut etter å ha sett utstillingen din?

– Det skal mye til å komme inn på denne utstillingen uten å få noen tanker rundt verden vi lever i. Det er noe for alle aldre, alle kjønn og alle trosretninger. Det er noe som handler om samfunnet vi lever i.

Morten Viskum-utstilling

På utstillingen ved Haugar Vestfold kunstmuseum kan man også se Viskum vende Mekka ryggen, og Viskum som Jesus.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Utstilling åpner lørdag

Tone Lyngstad Nyaas

Lyngstad Nyaas mener kunstneren fra Vestfossen i Buskerud tar opp et vidt spekter av aktuelle problemstillinger.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

De to siste ukene har man jobbet med å få alle de 16 selvportrettene på plass i Haugar Vestfold kunstmuseum, for lørdag åpner en utstilling der alle voksfigurene for første gang blir stilt ut samtidig.

– Gjennom sine selvportretter drøfter Morten Viskum forskjellige politiske og samfunnsaktuelle problemstillinger. Alt fra kjønn og identitet til religion, tro og terrorisme, sier kurator ved Haugar Vestfold kunstmuseum, Tone Lyngstad Nyaas.

Ikke selvopptatt

Morten Viskum som Donald Trump

Viskum avviser at han er selvopptatt.

Foto: Roger Lien / NRK

Men selv om man kan beskylde en kunstner med så mange selvportretter for å være selvsentrert, benekter Viskum at så er tilfelle.

– Kan det bli litt for mye Morten Viskum? Du står utstilt i alle rom i alle etasjer.

– Det må du ikke spørre meg om, ler kunstneren før han legger til:

– Jeg skjønner spørsmålet, men det er jo egentlig ikke meg. Det er selvportretter, men likevel handler det veldig lite om meg. Kunstnere har alltid laget selvportretter, og så tar jo jeg det veldig ekstremt ut. Sånn sett er det litt mye kanskje, avslutter Viskum.

Morten Viskum som Anders Behring Breivik

I 2012 skapte Viskum debatt med dukken «The Clown». Den gangen sa kunstneren at han håpet terroristen så voksdukken og at han ikke likte det.

Foto: Morten Viskum