Minnes 69 drepte på Utøya

69 ballonger ble sluppet fra Utøya til minne om dem som ble drept 22. juli 2011.

Ballongslipp Utøya

Like før klokken 13 ble det sluppet 69 ballonger fra Utøya.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Eskil Pedersen

Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen holdt en minnetale før ballongene ble sluppet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK
Mats Emil Mikkelborg

Mats Emil Mikkelborg fra Vestfold AUF.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

En stille forsamling nærmer seg øya i Tyrifjorden. Båten har fraktet dem fra Gulsrud i Modum til Utøya i Hole. AUF-erne skal tilbake for å minnes dem som ble drept 22. juli for snart tre år siden. I tillegg skal nye AUF-ere få muligheten til å bli kjent med øya.

– Det er fint at det er mange som ønsker å reise ut til øya. Her er det en blanding av dem som har vært der før og mennesker som aldri har vært på øya, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Nesten 500 AUF-ere besøker i dag Utøya mens de er på sommerleir ved Gulsrud. I puljer på 75 blir de fraktet frem og tilbake til øya. Turen over fjorden tar om lag en halv time.

Les: – Det er din øy

Les også: AUF-Eskil: - Jeg var på gråten flere ganger

Båter i skytteltrafikk

Rundt klokken 12 dro avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen over til øya. På samme båt var også Mats Emil Mikkelborg fra AUF i Vestfold som svømte fra øya da terrorangrepene rammet. Nå gleder han seg til å komme tilbake.

– Det er alltid en rar følelse etter det som skjedde. Jeg mistet mange av vennene mine der. Samtidig er det godt å komme tilbake, sier Mikkelborg.

– Vi er opptatt av å ha lave skuldre for hverandre og hverandres følelser. Noen synes helt sikkert det er tøft å være der og har gruet seg på forhånd. Noen gleder seg til å være der. Vi skal finne rom for alle de følelsene, sier Eskil Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Vil ta øya tilbake i 2015

De siste månedene har det vært mange diskusjoner om minnestedene på og rundt Utøya. AUF ønsket å rive bygningene på øya og bygge nytt, men for noen uker siden snudde AUF-lederen. Målet er uansett å ta øya tilbake neste sommer.

– Ambisjonen er at Utøya skal stå klar til sommeren 2015, men jeg er forsiktig med å gi garanti på at det blir akkurat det året, sier Pedersen.

Etter minnemarkeringen vil det bli en guidet tur rundt på øya. AUF-erne kan også gå rundt på egen hånd dersom de ønsker det. Etter et par timer kommer båten for å frakte dem tilbake til sommerleiren på Gulsrud.

– Dette er andre året vi er på Gulsrud. Vi kan kalle det hytta vår. Vi gleder oss til å komme hjem til Utøya. Jeg har trua på at vi kommer hjem neste år, sier Mikkelborg.