NRK Meny
Normal

Tærer på kunstsnøen

Skisenteranleggene i lavlandet rammes hardt av mildværet og regn, men klarer å holde deler av anleggene åpne.

Drammen skisenter

I Drammen skisenter er det grønt i kantene, men fine forhold i bakken.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Heidi Holm

Heidi Holm, daglig leder i Kongsberg Skisenter

Foto: Kongsberg Skisenter

Helge Strand

Helge Strand, driftsansvarlig i Drammen Skisenter

Foto: Per Håkon Solberg / NRK
Vi har nok snø, så alt regnet som kommer er foreløpig ikke noe problem.

På Kongsberg er det lite pessimisme å spore. Daglig leder Heidi Holm har snø på alle kanter, selv om regnet høljer ned. Den korte, men viktige kuldeperioden i november var nok til at snøproduksjonsanlegget kunne gå i alle bakkene.

– 70 prosent av skianlegget er åpent. Kunstsnøsålen er god og vi kan holde to bakker åpne fra topp til bunn. Selv om det har regnet flere dager i strekk og varselet fremover lover mer regn vil ikke det få noe å si for føreforholdene. De er veldig gode, forteller Holm.

Frykter lite besøk i julen

Romjula, og spesielt 2. juledag er viktige for skianleggene. Mange skal teste nytt skiutstyr og folk har fri og mulighet til å ta seg en tur i bakken, andre dager enn bare i helgen. At starten på årets sesong ser ut til å regne bort betyr mindre folk i bakken, og dermed mindre kroner i kassen.

– Det er helt umulig å få produsert snø, sånn som forholdene er nå, men vi klarer oss gjennom romjulen, sier Helge Strand i Drammen Skisenter. Vi har normalt mye folk i bakken. Nå har vi bare snø i en av trasséene. Hadde vi hatt kuldegrader ville vi hatt hele anlegget i drift.

Blir du bekymret når du ser værvarselet for de neste dagene?

– Det skaper en del bekymringer for oss som driver i lavlandet, men det er på ingen måte noen krise. sier Strand.

Snømangel på Norefjell

Norefjell skisenter er distriktets største skianlegg i lavlandet, men sliter med å få nok snø i anlegget.

Normalt ville 60 prosent av skianlegget vært i drift, men sånn som det ser ut nå er det snø i knapt ti prosent av bakkene. Det er ikke noe kjekt, men hva kan vi gjøre, forteller daglig leder Bjørn Viker.

– I dag er tre bakker åpne, men det skulle vært enda fler, sier Viker.

Både i 2011 og i fjor åpnet man rekordtidlig. Mye kulde gjorde det mulig å produsere nok snø til at alpinentusiastene kunne leke seg i bakkene tidligere enn normalt. Nå setter Bjørn Viker sin lit til at årets sesong blir lenger enn vanlig.

I år er det sen påske. Får vi bare kuldegrader skal vi klare å lage så mye snø at vi klarer å holde åpent langt ut i april.