Hopp til innhold

– Det er en stor og vanskelig sak

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): I ti uker fremover går ankesaken i én av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelsaker.

Borgarting lagmannsrett

Da dommen falt i Drammen tingrett i juli 2015 tok det flere timer å lese opp dommen. To av de tiltalte anket på stedet. Nå går ankesaken for alle tre i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er en stor og vanskelig sak, sier Cathrine Thiis-Evensen som er medaktor sammen med statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.

Da den omfattende rettssaken gikk for Drammen tingrett våren 2015, nektet alle tre tiltalte straffskyld. Der ble 65-åringen dømt til 5 1/2 år i fengsel, 35-åringen til 4 1/2 år og 37-åringen til 3 1/2 år. Det var strengere straffer enn det aktor la ned påstand om.

Cecilie Schløsser Møller (t.v.) og Cathrine Thiis-Evensen

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller (t.v.) og medaktor Cathrine Thiis-Evensen under rettssakens andre dag.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Alle tre anket saken, og ankesaken som nå går i Borgarting lagmannsrett, går helt frem til 11. november.

– Det vi kommer til å legge vekt på er det de tre arbeiderne forklarer seg om. Det vil komme vitner som bekrefter at de hadde lange dager, og det vil også komme vitner som bekrefter at de ikke er var helt hundre prosent sikre på hva de skulle hatt i lønn etter norske forhold, sier Thiis-Evensen.

Nær hundre vitner

I tingretten forklarte nær hundre vitner seg om det som skjedde på de to gartneriene i nedre Buskerud i perioden 2008–2012. Saken ble omtalt som én av norgeshistoriens mest omfattende menneskehandelsaker.

Borgarting lagmannsrett

Det er satt av ti uker til saken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Ifølge tiltalebeslutningen, skal de tiltalte ha hentet arbeidere fra India for å jobbe i to gartnerier, og de skal ha hatt arbeidsdager på opptil 14 timer daglig – med en lønn på under ti kroner timen.

– Saken fremstår ganske likt som i tingretten foreløpig. Men det er klart at vi må ganske grundig til verks for å få avklart at de fornærmede snakker sant, og at det tiltalen bygger på er riktige opplysninger. Og for å få juryen til å se hele bildet, forklarer Thiis-Evensen.

– Det er en omfattende sak. Det er jo satt av like lang tid her som i tingretten?

– Vi må hvert fall være like grundige nå, for nå er det ikke bare tre dommere som skal overbevises, det er også en jury. Og det er alltid en utfordring når så mange mennesker skal ta stilling til et straffespørsmål.

Etterforskningsmateriell i menneskehandelsak

Permene inneholder bare noe av etterforskningsmateriellet i saken.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Mener det ikke var tvangsarbeid

Forsvarerne mente den gangen saken gikk i tingretten at det ikke dreier seg om tvangsarbeid. Det mener de også nå.

Petter Mandt

Petter Mandt er forsvarer for en av de tiltalte.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Vi ønsker jo å få vist hvordan dette var. Hvordan det var å jobbe der. Vi mener at viser man det, så vil man også konkludere med at det ikke var tvangsarbeid, sier advokat Petter Mandt, som er forsvarer for en av de tiltalte.

– Er det mange vitner som skal høres?

– Ja, det er en omfattende sak. Vi skal holde på i ti uker og vi har akkurat startet, slik at her vil det være mange vitner som skal fortelle om sine opplevelser, avslutter advokaten.

Flere nyheter fra NRK Buskerud