Hopp til innhold

Psykolog: – Treningssentrene må gripe inn

MODUM (NRK): Eksperter på spiseforstyrrelser mener treningssentrene må ta ansvar overfor medlemmer som trener seg syke. Hver tiende tenåringsjente er undervektig.

Trening

ANSVAR: De ansatte ved treningssentre har et moralsk ansvar overfor medlemmene, mener psykolog. (Illustrasjon)

Foto: AFP

Mange som sliter med undervekt og spiseforstyrrelser tilbringer mange timer på treningssentre i jakten på den perfekte kroppen.

– Jeg mener at treningssentrene må ta ansvar. De har ikke et juridisk ansvar, men de har et moralsk ansvar. Et treningssenter bør ha prosedyrer for hvordan de håndterer mennesker som trener seg syke, sier psykologspesialist Karianne Vrabel ved Modum Bad.

Karianne Vrabel ved Modum Bad

Psykologspesialist Karianne Vrabel ved Modum Bad.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Hun har forsket på spiseforstyrrelser i mange år. Ifølge Vrabel kan det virke triggende for dem som sliter med spiseforstyrrelser å være på et treningssenter.

– På et treningssenter er det fryktelig mange å sammenligne seg med. Både når det gjelder det ytre og treningsinnsatsen. Det kan være problematisk for dem å være der, samtidig som det er det eneste de vil.

– Må tørre å spørre

Samtidig som stadig flere nordmenn er overvektige, sliter også mange i den andre enden av skalaen. Hver tiende tenåringsjente mener selv hun er undervektig. Det føres ikke statistikk for undervekt hos voksne, men ernæringsfysiologer og eksperter forteller at de hjelper undervektige oftere enn før.

Vrabel understreker at ansatte ved treningssentrene ikke skal starte behandling. Det viktigste er å vise at man bryr seg, ifølge psykologen.

– Der og da kan det gjøre vondt, men det verste over tid er taushet. Det er mye mer destruktivt og ødeleggende enn at man bryr seg og tar det opp med en gang.

Tine Sundfør

Personlige trenere må se etter tegn på om folk er i faresonen for å utvikle en spiseforstyrrelse, mener Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

Vrabel får støtte av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

– Når treningssenteret tror noen er i faresonen, bør de kalles inn. Ikke for å kaste dem ut, men for å snakke med dem og spørre hvordan de har det. De bør anbefale vedkommende å ta kontakt med sin fastlege.

Sundfør snakker mye om kosthold når hun underviser fremtidens personlige trenere. Hun mener det er viktig at trenerne vet hvilke risikotegn de skal se etter.

– Som personlig trener må man tørre å spørre kundene om de har eller har hatt en spiseforstyrrelse eller et anstrengt forhold til mat og trening, sier Sundfør.

– Vi har rutiner

Randi Christensen er ansvarlig for gruppetimene i Sats Elixia. Hun sier at de har klare rutiner på hva senterlederne skal gjøre dersom de mistenker at noen har en spiseforstyrrelse.

Randi Christensen

Randi Christensen er ansvarlig for gruppetrening i Sats Elixia.

Foto: Sats/Elixia

– Det første vi gjør er å observere personen nøye. En spiseforstyrrelse henger gjerne sammen med en unormal treningsadferd. Vedkommende er ofte på senteret i mange timer og bedriver kondisjonstrening for å gå ytterligere ned i vekt, i tillegg til å være veldig tynn.

Ifølge Christensen blir de ofte blir møtt med fornektelse når de uttrykker bekymring overfor medlemmer. Da sier retningslinjene at den ansatte skal være tilgjengelig og støttende. I ytterste konsekvens kan medlemmet bli nektet å trene frem til vedkommende har fått hjelp.

– I utgangspunktet trener folk på eget ansvar. Vi har ikke lov til å blande oss i folks privatliv, men det handler mer om det moralske ansvaret. Vi kan ikke lukke øynene for et medlem som tydelig sliter, sier Christensen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud