Mener Kaldheim må revurderes som sjef i Husbanken

Per Olaf Lundteigen mener statsråd Jan Tore Sanner må revurdere Osmund Kaldheim som sjef for Husbanken.

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen har tidligere uttalt at Kaldheim bør gå av som rådmann i Drammen. Nå stiller han spørsmålstegn ved ansettelsen av Kaldheim som ny toppsjef i Husbanken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Presset mot drammensrådmann Osmund Kaldheim øker. Per Olaf Lundteigen har tidligere uttalt at Kaldheim bør gå av som rådmann i Drammen på bakgrunn av korrupsjonssaken i byggeavdelingen i kommunen.

Nå setter Senterparti-profilen spørsmålstegn ved ansettelsen av Kaldheim som ny toppsjef i Husbanken:

– Det er helt naturlig at Sanner ser nærmere på granskingsrapporten i Drammen, for den er meget alvorlig. Det er en stor kommune, det skal være en kompetent ledelse, og det skal være et stort fagmiljø. Så opplever vi at det som rådmannen har vært leder for, ikke har fungert. Det har endog gitt korrupsjon.

– Må få konsekvenser

Lundteigen mener altså kommunalminister Jan Tore Sanner bør tenke seg om en gang til før han ansetter Osmund Kaldheim som ny direktør i Husbanken.

Rådmann Osmund Kaldheim

Rådmann i Drammen, Osmund Kaldheim, blir ansatt som sjef i Husbanken.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Han mener granskingsrapporten etter korrupsjonsskandalen i Drammen bør får konsekvenser for rådmannen.

– Det må få konsekvenser dersom du ikke utøver lederskapet på en nødvendig fast og klok måte. Det er regler som gjelder i det praktiske liv, ellers.

Ser ingen grunn til å revurdere

I kommunaldepartementet finner de ingen grunn til å vurdere ansettelsen av Kaldheim på nytt. Departementsråd Eivind Dale står fast på at drammensrådmannen blir den nye toppsjefen i Husbanken.

– Vi kan ikke se at det har framkommet noe her som endrer forutsetningene for tilsettingen som ny leder i Husbanken, sier Dale.

Departmentsråd Eivind Dale i KMD

Departementsråd Eivind Dale ser ingen grunn til å vurdere ansettelsen av Kaldheim på nytt.

Lundteigen bekymret

Det gir grunn til bekymring, mener Lundteigen.

– Jeg blir bekymret hvis dette ikke er bekymringsfullt for den politiske ledelsen i departementet. Vi vet også at det var en granskingsrapport knyttet til Nedre Romerike Vannverk hvor det var unnlatelse og passivitet som var noen av årsakene til at vi fikk en korrupsjonssak også der.

– Mener du det er grunn til å si at Kaldheim er uskikket til å fungere som ny sjef i Husbanken?

– Det skal jeg ikke uttale meg klart om. Jeg trekker paralleller mellom den rapporten som ble laget i forbindelse med korrupsjonssaken knyttet til Nedre Romerike Vannverk, hvor han var styreleder, og den korrupsjonssaken her hvor det kommer en drepende kritikk fra granskingsrapporten, som er utarbeidet fra Deloitte.