Hopp til innhold

– Små land har høyere integritet

STRASBOURG/DRAMMEN (NRK): – En upartisk og populær kandidat fra et lite land. Slik forklarer en av støttespillerne valgseieren til mannen fra Lier som fortsetter å lede Europarådet i fem nye år.

Jagland

GJENVALGT: Thorbjørn Jagland får fortsette som øverste leder av arbeidet for bedre menneskerettigheter i Europarådets 47 medlemsland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Etter at det gikk som mange trodde, ble Thorbjørn Jagland gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet tirsdag ettermiddag.

Lise Christoffersen fra Buskerud Arbeiderparti er en av dem som kjempet for å få ham valgt i fem nye år.

– Vi satser på en feiring, jeg har en god følelse. Det er spennende, selv om han ligger godt an, sa hun til NRK.no ved 17-tiden i går, like før resultatet ble offentliggjort i Strasbourg.

Les også:

40 av Europarådets 47 medlemsland stilte seg før valget bak Jaglands kandidatur.

Lise Christoffersen

KVALIFISERT: Selv om det å være norsk er en fordel, var det Jaglands personlige tyngde og troverdighet som sikret ham en ny periode som generalsekretær i Europarådet, mener Lise Christoffersen (Ap).

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Men det er ingen direkte kobling mellom det de folkevalgte stemmer og sine hjemlands regjeringer. Det var derfor vanskelig å forutsi valgutfallet på forhånd, sier Christoffersen.

Tror ikke nasjonalitet avgjorde

Sammen med ni andre stortingspolitikere utgjør hun Norges delegasjon i Europarådets parlamentarikerforsamling. Som nestleder av delegasjonen er hun ikke i tvil om hva som sikret ham posisjonen.

– Han har kjørt en effektiv valgkampanje, har et stort internasjonalt nettverk og blir lyttet til, sier hun, og fortsetter:

– Vi i delegasjonen har forsøkt å fremme kandidaturet hans, og vært aktive overfor andre parlamentarikere som er usikre. Men det er først og fremst den fantastiske jobben han har gjort som må sees på som grunnen til valgseieren.

Christoffersen trekker blant annet frem Jaglands reformer for å effektivisere menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Thorbjørn Jagland gjenvalgt som leder av Europarådet

– Små land mest opptatt av menneskerettigheter

Selv deler hun bakgrunn med den tidligere norske statsministeren på flere områder gjennom tiden i Arbeiderpartiet, og ved at de begge kommer fra Buskerud.

Ap-politikeren er tror det er en fordel å komme fra Norge.

– Nå handler dette mer om person enn nasjonalitet, det vil si kvalifikasjoner og nettverk. Men likevel har mindre land generelt sett mer integritet enn de store, som kan bruke maktmidler til å presse frem beslutninger på en helt annen måte. Våre nordiske venner har støttet opp om ham. Vi merker at han har en høy stjerne hos mange uansett.

Russland og menneskerettigheter

Temaer som venter i tiden fremover er et kriserammet EU, forholdet til Russland og å sikre menneskerettigheter i alle de 47 medlemslandene.

Han oppfattes som upartisk, uten en skjult agenda. Det tror jeg har mye å si for dette valget.

Lise Christoffersen (Ap)

– Her har rådet et formidabelt arbeid å gjøre videre, sier Christoffersen.

Det er de 300 europeiske folkevalgte i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) som avgjorde at Jagland får fem nye år i lederstolen. 156 stemte for Jagland, mens 93 stemte for den tyske kandidaten, tidligere justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

– Er det lettere for en nordmann enn en fra Tyskland å jobbe med forholdet mellom Europa og Russland?

– Vel, det kommer tilbake til dette med personlige kvalifikasjoner. Men Norge er et lite land, og har en unik posisjon oppi dette. Jagland henter sin støtte i det at han oppfattes som upartisk, uten en skjult agenda.

Den nye generalsekretærperioden starter 1. oktober og varer fram til 2019.

Ukraina

SPENT: Europarådet har engasjert seg i Ukraina-krisen, noe som har skapt en konflikt med Russland. Etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya ble Russlands 18 delegater fratatt stemmeretten ut året. Jagland får dermed jobben med å få Russland med igjen.

Foto: STRINGER / Reuters