NRK Meny
Normal

Mener barnesakene er viktigst

Ifølge Christine Fossen, politimester i det nye politidistriktet Sør-Øst, kan det bli nødvendig å legge bort mindre saker i en omstillingsperiode. Barnesakene er førsteprioritet.

Christine Fossen

FØRSTE DAG: Ny politisjef i Sør-Øst politidistrikt, Christine Fossen, ser fram mot å lage et solid politidistrikt.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Flere henleggelser og dårligere oppklaringsprosent kan bli den nye politihverdagen i det nye politidistrikt Sør-Øst. Den nye politireformen trådte i kraft første januar og politiet skal gjennom store omstillinger de neste årene.

Politimester Christine Fossen hadde sin første ordinære arbeidsdag for det sammenslåtte politidistriktet i dag.

– Vi ønsker å lage et solid politidistrikt som leverer gode resultater. Vi ønsker å være til stede der folk trenger oss og spisskompetanse i de vanskelige sakene, sier Fossen.

LES OGSÅ: Vil gjerne bli politimester

Kritisk

Men den nye politireformen kan gå ut over flere av de daglige oppgavene politiet utfører.

– Vi er bekymret for at det kan ta lengre tid å få saken sin behandlet. Det kan bli henlagte saker og det kan ta lengre tid å få anmeldt saker, sier tillitsvalgt for politiets fellesforbund, Astrid Røren.

Samtidig som det står en stor omorganisering på trappene har politiet fått to prosent mindre å rutte med i budsjettet for 2016 sammenlignet med i fjor.

– Den største bekymringen er at man blir nødt til å holde stillinger ledig for å få budsjettet til å strekke til. I realiteten kan det bli færre politifolk, sier Røren.

LES OGSÅ: Ønsker politireformen velkommen

Barnesaker viktigst

Fossen forstår Rørens bekymring.

– Det kan hende at vi vil legge vekk noen mindre tyverisaker, skadeverk, bedragerier eller andre mindre saker, men vi skal selvfølgelig håndtere hverdagskriminaliteten som rammer folk flest, sier hun.

– Hva er de viktigste oppgavene for politiet å drive med?

– Liv og helse er det viktigste. En tilstrekkelig beredskap må prioriteres først og fremst. Saker som omhandler barn som blir utsatt for overgrep, vold eller er vitne til vold skal prioriteres og der har storting og regjering vært veldig tydelige, sier Fossen.