NRK Meny
Normal

– Han holdt partiet sammen

Parlamentarisk nestleder Martin Kolberg i Arbeiderpartiet beskriver Reiulf Steen som en av de viktigste og mest markante personene i Arbeiderpartiets historie.

Martin Kolberg

Parlamentarisk nestleder Martin Kolberg i Arbeiderpartiet sier Reiulf Steen var politisk engasjert helt til det siste.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det er med stor sorg at vi har fått meldingen om at Reiulf Steen er død. Han var en av de mest markante og viktigste skikkelsene i etterkrigstiden. Vi sender våre tanker til hans kone, barn og øvrig familie, sier Martin Kolberg.

Journalisten og politikeren Reiulf Steen sovnet stille inn torsdag morgen, 80 år gammel. Steen ble nestleder i Hurum Arbeiderparti allerede som 14-åring.

Les: Reiulf Steen er død

– Holdt partiet samlet

Kolberg gir Steen æren for at Arbeiderpartiet holdt sammen da EF-striden var i ferd med å splitte partiet.

– Aller mest vil han helt sikkert bli husket for at han klarte å holde partiet samlet under den betydelige EF-striden vi hadde på begynnelsen av 70-tallet, sier Kolberg.

Se intervju med Kolberg:

Martin Kolberg forteller om Reiulf Steens bortgang

– Han var en ekte sosialdemokrat som har satt betydelig spor etter seg i Arbeiderpartiets historie, men også i Norges, sier Kolberg.

– Det skulle vært flere som ham

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier det var forferdelig trist å få nyheten om Reiulf Steens bortgang. Han beskriver Steen som en «ekte idealist».

– Vi var jo dypt uenige i en del politiske spørsmål, men jeg var aldri i tvil om hans oppriktighet og hans sterke ønske om å skape verdier for samfunnet.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener det skulle vært flere som Reiulf Steen i dag.

– Han var en stor personlighet i politikken på sin tid. Han fremsto som en ekte sosialdemokrat og var tro mot de verdiene som sosialdemokratiet var bygd på. Jeg var ikke alltid enig med hans meninger, men jeg har stor respekt for ham, sier Lundteigen.

Se intervju med Jens Stoltenberg:

Stoltenberg forteller om Reiulf Steens bortgang

Les: – Han var en ruvende person

– Han imponerte meg

LO-leder fra 1989-2011, Yngve Hågensen, sier det var en trist beskjed å få at den tidligere Arbeiderparti-politikeren nå er gått bort.

– Reiulf var en stor politiker. Han var tenkeren. Han var den som ikke bare var opptatt av hverdagen, men også opptatt av fremtiden. Reiulf var ikke bare opptatt av nære ting, men han var særdeles aktiv og interessert i det store bilde og i internasjonal politikk, sier Hågensen.

– Jeg vil takke Reiulf Steen for hans engasjement og innsats for de verdier vi stod sammen om, ikke minst for hans støtte i arbeidet for miljø- og likestilling, sier Gro Harlem Brundtland.

Aps landsmøte 1981

Bildet er fra Arbeiderpartiets landsmøte i 1981. Reiulf Steen sitter bak til venstre, mens Martin Kolberg står bak ham. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til høyre i bildet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix