NRK Meny
Normal

Marius (22) nær drept av kameraten: – Fortsatt uforståelig for meg

Marius Løken var millimeter fra å dø etter å ha blitt knivstukket over 15 ganger av kameraten sin i leiligheten de delte på Bislett i Oslo. Da han våknet fra koma fikk han vite at bestekameraten var drept.

Blomster og lys ved åstedet hvor en 22 år gammel mann ble drept

Mange la ned blomster og tente lys utenfor blokka der 22 år gamle Andreas Nilstad ble drept 30. oktober. Marius Løken ble livstruende skadet, men overlevde.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Marius Løken overlevde knivdramaet på Bislett natt til 30. oktober mot alle odds. Han har vært igjennom tre operasjoner, og fått overført til sammen 25 liter blod.

Torsdag fortalte 22 år gamle Marius Løken fra Hemsedal sin historie til avisa Hallingdølen.

Da han våknet etter 11 dager i koma, fikk han vite at bestekameraten Andreas Nilstad var drept og at en annen kamerat var siktet for drap og drapsforsøk.

Det skjedde brått og uventa. Det er fremdeles uforståelig for meg. Jeg sitter igjen med mange spørsmål som jeg ikke vet om jeg får svar på, sier Marius Løken til Hallingdølen.

Han ønsker ikke å snakke om selve hendelsen og det som skjedde inne i leiligheten. Først og fremst i respekt for de andre involverte i saken, men også fordi politiet har bedt han om å ikke gå ut med detaljer.

Andreas Nilstad

Dette er et av de siste bildene som er tatt av 22 år gamle Andreas Nilstad.

Løp for livet

Guttene hadde vorspiel i leiligheten den kvelden dramaet utspant seg, men Løken avviser at det var snakk om noen halloweenfest slik mange aviser skrev.

– Men jeg trodde faktisk først at det var en halloweenspøk da det skjedde, sier 22-åringen.

Etter å ha blitt stukket med kniv flere ganger, løp han ned trappene og ut. Han fikk knapt puste. Det første knivstikket traff hjertet, og det andre den ene lunga. Han var livstruende skadet og løp for å finne hjelp.

– Jeg så blodet stå ut av min egen kropp. Helt surrealistisk, sier han til Hallingdølen.

Fikk 25 liter blod overført

Da han blodig og i bare undertøyet kom ut på gata, fikk han øye på en bil som stod og ventet på grønt lys. Han åpnet døra og ba om hjelp før han segnet om inne i bilen. Drosjesjåføren reagerte raskt og kjørte han til legevakta på få minutter. I baksetet satt det ei jente som snakket med han hele veien.

– Jeg vil takke de for å ha reddet livet mitt, sier 22-åringen som ønsker å møte drosjesjåføren og passasjeren igjen senere.

Taxi ved åsted for knivdrap

Drosjesjåføren og passasjeren i bilen reddet trolig livet til Marius Løken.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Marius Løken hadde 15 knivstikk og fem andre kuttskader i kroppen. Ett stikk i halsen var fire millimeter fra å være fatalt. Legene på Ullevål sykehus gjorde det de kunne for å redde livet hans.

– 25 liter blod ga de meg. Brystkassa sagde de tvers over, forteller han til Hallingdølen.

Bor i samme blokka
Bislett-drapet

Dramaet utspant seg i tredje etasje i denne blokka. I dag bor Marius Løken sammen med familien sin i andre etasje.

Foto: Scanpix

I dag bor 22-åringen sammen med familien sin i leiligheten i etasjen under der knivstikkingen skjedde. Han har ennå ikke vært inne i leiligheten som han bodde i sammen med to kamerater.

– Jeg er redd for å åpne dørene her. Redd for å ligge alene. Det er godt å ligge i samme rom som søsteren min.

Løken var i god fysisk form da han ble knivstukket, og det var med på å redde livet hans. Nå trener han det han kan, og ser frem til å begynne og trene skikkelig igjen. Høyrearmen hans er ennå ikke helt bra, og han har nedsatt førlighet på fremsiden av kroppen.

– Jeg er den samme Marius som før. Jeg er 100 prosent klar og frisk i hodet. Psykisk min er nok satt litt tilbake. Tilliten til andre må kanskje bygges litt opp igjen. Dette er en hendelse jeg vil ha med meg resten av livet.

Rykteflom i ettertid

Bislett-drap

På veggen i trappeoppgangen stod det skrevet 'Gud' med skrift i blod.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Marius Løken synes det var brutalt å se hvor stor oppmerksomhet saken hadde fått i riksmedia i dagene etter drapet. Han har reagert på mange ting som har blitt skrevet.

– Dette var ingen pengekrangel. Og det var ikke snakk om bruk av stoff. Heller ingen damekrangel, sier han til Hallingdølen.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som skrev «Gud» med blod på veggen i trappeoppgangen.

– Det var i alle fall ikke meg, sier han.

Løken har ennå ikke møtt den 22 år gamle kameraten som har innrømmet drapet. Han sier at han kan møte den siktede igjen, men at det er for tidlig.

Vennegjengen har holdt sammen etter det som skjedde, og Løken sier at han gleder seg til å komme hjem til familie og venner i Hemsedal i julen.