Hopp til innhold

Kreftpasienter får ikke viktig behandling

DRAMMEN (NRK): I fjor høst startet Jadwiga Hornburg behandling etter en brystkreftoperasjon. Sin andre behandling skulle hun få i mars, men den er allerede blitt utsatt to ganger. Årsaken er medisinmangel.

Hedwig Jadwiga Hornburg

Jadwiga Hornburg har under sykdoms- og behandlingsperioden ført dagbok for å huske når og hvem hun har vært i kontakt med, og hva hun har fått vite.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Da jeg fikk avslag ble jeg fryktelig frustrert, veldig lei meg og sint, forteller Jadwiga Hornburg.

– Ble du bekymret også?

– Ja. Jeg er redd for hva som skal skje. Ikke bare for min del, men for alle kreftpasienter som venter på denne behandlingen.

Jadwiga er én av mange som ikke får medisinen zoledronsyre fordi Drammen sykehus ikke får tak i nok. Zoledronsyre gis for å styrke skjelettet hos pasienter som har kreftspredning til skjelettet. Men den viser seg også å redusere risikoen for tilbakefall hos brystkreftopererte over 55, slik Jadwiga er.

Problemer med produksjonen

Medisinen har blitt en mangelvare fordi det er problemer med produksjonen ved fabrikken til produsenten Hospira. Fredrik Nöremark i Hospira skriver i en epost til NRK at det er oppdaget en kvalitetssvikt ved fabrikken, og at det må gjøres store endringer der. Derfor er produksjonen stanset inntil videre, og dette beklager de.

Ved Drammen sykehus er det cirka 50 pasienter som har fått utsatt behandlingen.

Leiv Sindre Rusten, avdelingsoverlege ved onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus.

Leiv Sindre Rusten er avdelingsoverlege ved onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus.

Foto: Vestre Viken helseforetak

– Vi er ikke så vant til det, men vi hører jo noen ganger at det er leveranseproblemer internasjonalt, sier avdelingsoverlege ved onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus, Leiv Sindre Rusten.

Utsatt behandlingen to ganger

Jadwiga skulle fått behandling i begynnelsen av mars, men den ble utsatt til april. Den ble også utsatt. Nå har hun fått en ny time i midten av mai, men sykehuset kunne ikke love at de hadde nok medisin da heller.

– Det er ikke farlig for pasienten hvis det blir en utsettelse på bare et par måneder. Men medisinen blir prioritert til kreftpasienter, sier Rusten.

– Når det gjelder situasjoner der vi bruker det til å forebygge tilbakefall etter brystkreftoperasjon, så har vi ingen dokumenterte alternativer, forklarer Rusten.

Må prioritere

Statens legemiddelverk har sendt ut en instruks til sykehusene om hvilken pasientgruppe som skal prioriteres.

Steinar Madsen

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk

– Det er kreftpasienten som er mest utsatt, så vi råder nå sykehusene til å reserve denne behandlingen for kreftpasienter og prøve å finne andre medisiner til pasienter med blant annet benskjørhet, sier medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen.

– Hva kan legemiddelverket gjøre?

– Det vi prøver å gjøre er å få tak i alternative legemidler fra utlandet. Så vi har vært i kontakt med flere produsenter for å høre om vi kan få mere medisiner til Norge.

Frykter ny avlysning

Hjemme hos Jadwiga og ektemannen er de i gang med å legge planer for sommeren. Derfor har de igjen kontaktet sykehuset.

– Og der fikk jeg vite at de ikke vet noe. Men for at jeg ikke skal vente og vente i evighet, så fikk jeg time 19. mai. Men det er ikke sikkert at jeg får medisin da.

– Så du er redd for at det bli avlyst igjen?

– Ja, jeg må si at jeg er det, avslutter Jadwiga Hornburg.