NRK Meny
Normal

Mager krepsestart

Den første natta med krepsing ga mager fangst.

Kreps

Det sto ikke mye kreps i teinene som ble hentet opp fra Steinsfjorden i dag tidlig.

Foto: Camilla Helena Wernersen / NRK

Teinene som var satt ut i Steinsfjorden og Tyrifjorden kunne tas opp klokka 06.00 i dag. Da vi snakket med Kjell Sundøen, som er leder av Steinsfjorden fiskeforening, var det ikke den helt store fangsten han kunne fortelle om.

– Jeg snakket akkurat med en som hadde tatt opp 30 teiner. Noen var det en del kreps i, men noen var faktisk tomme, altså. Og gjennomsnittet var omtrent det samme som i fjor, ikke noe særlig forskjell.

– Er det grunn til å tro at det ikke blir så mye kreps i teinene i år?

– Jeg tror ikke det blir så veldig mye. Det er ikke så mye å ta av. Nå var det ikke så veldig mange teiner som ble satt ut i Steinsfjorden i går kveld, det er vel satt ut en del i Tyrifjorden. Jeg har ikke fått noen resultater derfra ennå, sier Sundøen.

Dårlig prøvefiske

Det er Steinsfjorden fiskeforening som har har ansvaret for organiseringen av krepsefisket, og det har også vært prøvefisket før sesongen startet. Ifølge Sundøen ble resultatet omtrent det samme som i fjor, sju kreps per teine i gjennomsnitt.

– De fleste av dem var jo små, så det er ikke veldig mye.

– Hva er grunnen til at det er færre kreps nå enn før?

– Det er flere årsaker. Vasspesten gjorde jo sitt, da, med veldig store områder som det ikke er kreps på lenger. Produksjonsområdet er redusert veldig. Også er det veldig mange som fisker, da, så det blir mange å dele på.

Saken fortsetter under bildet.

Krepsefiske

Vasspesten har ført til at det er store områder der det ikke er kreps lenger.

Foto: Petter Sommer / NRK

200 registrerte krepsere

For å fiske med teiner, må man registrere seg. I år er det litt over 200 som har gjort det hos Steinsfjorden fiskeforening, omtrent det samme antallet som i fjor. En kontroll som ble gjort i går kveld, viste at ingen fisket ulovlig. Alle hadde registrert seg.

– Hvorfor er dette så strengt?

– Det skal jo være en kontroll med fisket, da. Det skal føres regnskap med hvor mye kreps det blir tatt. De som fisker, skal registrere seg og levere oppgave til fylkesmannen etterpå over hvor mye de har tatt, sier Sundøen.

  • Les også:

Jakter kreps med håv og lykt

– De som går inne på grunna og lyser, trenger vel ikke å registrere seg?

– Nei, det behøver de ikke. Men så varmt som vannet er nå, så er det vel veldig lite kreps inne i strandsonen, for krepsen tåler ikke så høye vanntemperaturer.

– Får det noe å si for teinefisket også, tror du?

– Ja, jeg tror de får veldig lite, de som setter teinene grunt. Vi kontrollerte en del teiner, og de som det var kreps i, sto på litt dypere vann, sier Sundøen.

Krepsingen varer til og med 17. august.


Sterkt truet

Edelkrepsen som art er vurdert som sterkt truet på grunn av en stor reduksjon i det totale antallet. De som skal krepse må forholde seg til de lokale bestemmelsene i hvert fylke og spørre grunneierne først, meldte Miljødirektoratet i forkant av årets sesong som startet 6. august i vann og tjern.

I 1966 ble det fanget 40 tonn edelkreps i Norge, mens det nå fanges 10-12 tonn årlig. Sykdommen krepsepest har skylda. Den smitter ikke til mennesker og dyr.

Edelkrepsen er mest utbredt i Oppland, Hedmark, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold.

Krepsepest - NRK Natur