NRK Meny
Normal

Må være forberedt på angrep i rettssalen

Advokater må alltid være mentalt forberedt på angrep eller voldsepisoder i rettssalen, mener advokat.

Drammen tingrett, politiadvokat slått ned

I Drammen tingrett ble en politiadvokat angrepet av en tiltalt denne uka.

Foto: Vegard M. Aas / NRK

En kvinnelig politiadvokat fikk behandling på legevakta etter å ha blitt angrepet av en tiltalt i Drammen tingrett tidligere denne uken. Ifølge rettsprotokollen skal hun ha sagt «fy faen» og «tatt mot ansiktet hans», etter å ha blitt spyttet på og fått et vannglass kastet mot seg. Da skal tiltalte ha sparket og slått.

Må gripe inn

– Påtalemyndighetens tjenestemenn er ofte ansatt i politiet og har dermed samme plikt som politifolk til å gripe inn. Problemet er at politiadvokater og jurister ikke har trening eller utstyr til fysisk å gripe inn når noe skjer, sier advokat Sjak Haaheim.

Advokat Sjak R. Haaheim.

Advokat Sjak R. Haaheim.

Foto: Jeanette Velev/Advokatoriet

Han sitter i det nasjonale utvalget for bistandsadvokater og har lang erfaring fra norske rettssaler både som politiadvokat og bistandsadvokat. I dag driver han Advokatoriet i Drammen og Tromsø og er offiser i Heimevernet.

– En må spørre seg hvor stor er sannsynligheten for at noe kommer til å skje? I rettssalen er svaret at det er sjelden at noe skjer der. En må også stille spørsmålet; hvis det uventede skjer, hva er konsekvensen av det, sier Haaheim.

Har ikke trent

Politiinspektør Inge Lise Øverby, leder retts- og påtaleneheten

Leder av retts- og påtaleenheten ved Drammen politistasjon, Inge-Lise Øverby.

Foto: Politiet

Leder av retts- og påtaleenheten, Inge-Lise Øverby, sier politiadvokatene så langt ikke har trent på det som skjedde under fengslingsmøtet.

– Vi må se på flere av rutinene nå i ettertid deriblant hvordan vi risikovurderer fremstillingene ved fengsling.

Utover dette kan hun ikke uttale seg om saken som nå etterforskes av politiet i Nordre Buskerud.

To sider

Politiadvokaten må ta sin del av skylda for det som skjedde i Drammen tingrett tidligere i uka mener mannen som spyttet og slo.

– Dette har vært en episode med to sider og det er ikke bare han som har gjort ting, men detaljene får politiet avklare på vanlig måte, sier mannens forsvarer, advokat Johnny Veum.

Les også: Politiadvokater føler seg utrygge etter voldsepisoder

Les også:

Drammen legevakt

Politiadvokaten ble tatt med til Drammen legevakt etter at hun ble angrepet av en tiltalt i retten.

Foto: Vegard M. Aas / NRK

Det er liten risiko for voldshandlinger i norske rettssaler, men det har vært flere tilfeller tidligere. Blant annet en episode fra 2013.

– Det som er karakteristisk i rettene er at ting skjer veldig fort. I løpet av noen få sekunder kan det gå fra stille og fredelig til fullstendig kaos. Det uforutsigbare gjør at det er viktig at en må være mentalt påskrudd og forberedt på at noe kan skje når en er i retten, sier Haaheim.

Les også: Werp: – Sikkerheten må alltid ha topp prioritet

Bedre sikkerhet

Ledelsen i Drammen tingrett mener sikkerheten kunne vært bedre, men skylder på penger. Det gjør også Domstolsadministrasjonen som sier bevilgningene til norske domstoler ikke rekker til ytterligere tiltak i alle rettssaler nå.

– En enkel ting som burde innføres i alle tingretter og lagmannsretter er en rød boks med en alarmknapp som er godt synlig for alle. I dag er det ofte bare en alarmknapp hos dommeren, usynlig for andre, sier advokat Sjak Haaheim.