Hopp til innhold

Må utsette operasjoner fordi folk detter på glatta

Mange bruddskader gjør at Ringerike sykehus må utsette planlagte operasjoner.

Operasjonssalen på Ringerike sykehus

På ortopedisk avdeling ved Ringerike sykehus har de hendene fulle med fallskader.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Det strømmer inn med brudd hele tiden. Det har vært ganske glatt ut i det siste, og det har vært såpass at det har vært helt på grensen av hva vi har greid å håndtere. Det sier overlege Asbjørn Hjall ved ortopedisk avdeling på Ringerike sykehus.

Overlege Asbjørn Hjall

– Vi har jobbet helger, kvelder og netter for å holde tritt med fallskadene, sier avdelingsoverlege Asbjørn Hjall.

Foto: Vestre Viken Helseforetak

Har utsatt operasjoner

– Vi har måttet stryke ganske mange planlagte operasjoner underveis, og jobbe både helger og sene kvelder, av og til også på nettene, sier overlegen.

Hjall forteller at det har vært mange bruddskader siden midten av desember, med en liten pause i jula, før antall skader økte igjen. Det er uvanlig at det er så mange bruddskader over så lang tid, sier han.

Les også:

– Man har vanligvis uker der det topper seg, og vi har ofte tenkt på at vi skal holde av kapasitet på den tiden av året. Men det spretter fra den ene uken det ene året til den andre uken det andre året, så det er vanskelig. Det som er spesielt nå, er at det faktisk har vært slik nesten fire uker på rad, sier Hjall.

Fra desember og fram til nå har Ringerike sykehus behandlet i alt 625 fallskader.

På Kongsberg sykehus har de fått inn mellom 70 og 80 slik skader så langt i år, mens det foreløpig ikke foreligger noen tall fra Drammen sykehus. Ved flere legekontorer og ved legevakten i Drammen kommer det imidlertid fram at det har vært uvanlig stor pågang av pasienter som har falt og slått seg på det glatte føret.

Armene får hardest medfart

Håndleddsbrudd

Det er håndledd og albuer som går føyka når folk ramler på glatta.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Når folk ramler på glatta og havner på sykehuset, er det som regel armene det går utover. Veldig mange har brudd i håndledd og albuer, og det er flest yngre folk som havner på operasjonsbordet nå, sier overlegen.

Les også:

– Vi har også en del legg- og ankelbrudd, som er skiskader. Vi får inn noen eldre med fallskader, men det er dem som er spreke nok til å komme seg ut, da. Lårhalsbruddene skjer fremdeles for en stor del i hjemmet.

– Har du noen råd til folk, om hvordan de skal unngå å bli skadet?

Brodder

Legen råder folk til å bruke brodder og fornuftig skotøy.

Foto: Elin Fossum / NRK

– De må være forsiktige. Bruk brodder og ha ordentlig skotøy. Det er glatt under snøen når det er sånn som det er nå.