Må i fengsel for bevisfjerning

DRAMMEN TINGRETT (NRK): Kvinnen som fjernet bevis i korrupsjonssaken i Drammen er dømt til 90 dagers fengselsstraff.

Politiet går til pågripelse i korrupsjonssak i Drammen kommune

Her går politiet til pågripelse av kvinnen som nå er dømt for å ha hjulpet søsteren sin med å skjule bevis i en korrupsjonssak.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Kvinnen som var tiltalt for å fjerne bevis i korrupsjonssaken ble i dag idømt 90 dager i fengsel. Hun må også betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Dommen falt i Drammen tingrett i dag klokken ti.

Forsvarer Martin Smith forteller til NRK at han synes dommen er for streng. I løpet av de neste dagene skal han diskutere den med sin klient. Hun er skuffet og vil ta betenkningstid før hun aksepterer dommen eller ikke.

– Vi vil vurdere om vi skal anke dommen, sier han.

Fjernet penger og dokumenter for sin søster

I januar i år fjernet den 54 år gamle kvinnen bevis for sin storesøster, som var siktet for grov korrupsjon da hun mottok bestikkelser i byggesaker som saksbehandler i Drammen kommune.

Den korrupsjonssiktede var på vei inn til avhør og ringte sin lillesøster fra utsiden av Drammen politistasjon. Hun ba lillesøsteren om å fjerne bevis. Denne samtalen avlyttet politiet, og de kunne derfor pågripe lillesøsteren i det hun fjernet penger og dokumenter fra søsterens bolig.

Korrupsjonssaken i Drammen

Den kvinnelige saksbehandleren utenfor politistasjonen i Drammen før hun ble varetektsfengslet i januar i år.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Ble ikke trodd i retten

I rettssaken som gikk onsdag denne uken hevdet kvinnen sin uskyld og nektet straffskyld. Hun forklarte at hun ikke forstod at det dreide seg om en korrupsjonsetterforskning da hun hjalp søsteren sin, til tross for at søsteren sa det i telefonsamtalen mellom de to.

I dommen kommer det fram at retten ikke har trodd på kvinnens påstander om uvitenhet. Kvinnen mener at er en feilslutning av dommerne, forteller Smith.

– Utifra at telefonssamtalen kom overraskende på henne, så var ikke hun der i hodet sitt at hun oppfattet at hun fjernet bevis og gjorde noe straffbart. Hun mener at hun ikke skulle vært dømt, sier Smith.

Hans Lyder Haare og Martin Smith

Hans Lyder Haare er aktor og Martin Smith (t.h.) er forsvarer for den dømte søsteren til den korrupsjonssiktede saksbehandleren.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Mildere straff fordi de var søstre

Aktor Hans Lyder Haare la ned påstand om 120 dagers fengsel for kvinnen. Retten så det som formildende at kvinnen var i nær relasjon til den korrupsjonssiktede, og derfor fikk hun redusert straff i forhold til aktors påstand.

Saken oppdateres