Må ha hjelp til å mestre jula

Stadig flere barnefamilier trenger hjelp til å mestre hverdagen, melder Barnas Stasjon. Mange faller utenfor samfunnet, og pågangen er stor rundt juletider.

Julekranser henges opp

Med hjelp fra Barnas Stasjon, får Rikke hverdagen som trebarnsmor til å gå rundt.

Foto: Caroline Bækkelun Hauge / NRK

Julekranser henges opp i bakgården til Barnas Stasjon i Drammen. Både ansatte og brukere hjelper til med dugnaden.

Rikke har bodd her i byen i over ti år. Barnas Stasjon har vært den store støtten i livet for trebarnsmoren.

– Jeg kjente ingen i Drammen da jeg flytta hit. Jeg har vært alene med barna hele tiden. Nesten alle har AD/HD diagnose, to av dem har lærevansker. Det å kunne stå i det alene det har vært tøft.

Høytiden kan være utfordrende når en lever et liv utenom det vanlige.

– Jeg gleder meg til jula er ferdig, fordi for meg er det slitsomt. Man skal jo være så innmari lykkelig. Alt skal være harmonisk, og det er ikke bare bare med min familie, sier hun.

Større krav til foreldre fra barna

Ingvild Øgrim Harstad

Ingvild Øgrim Harstad er virksomhetsleder ved Barnas Stasjon i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det er mange barnefamilier som har det som Rikke. Barnas Stasjon er et lavterskeltilbud til barnefamilier i sårbare livssituasjoner, og alle landets seks avdelinger opplever økt pågang.

– Det sier noe om at det er flere som føler at de faller utenfor og trenger hjelp til å mestre hverdagen. Det er stadig større krav til familiene, til foreldre som gjør at de ikke føler at de mestrer det. De faller utenfor på grunn av økonomi, en del på grunn av mangel på nettverk men også fordi de ikke har kompetansen til å klare kravene, forteller virksomhetsleder Ingvild Øgrim Harstad.

– Jeg er ikke den som gir meg

– Å kunne klare å fylle de forventningene barn har når man bare er alene forelder, det er ikke så enkelt. Jeg gjør så godt jeg kan og jeg tror jeg gjør en god jobb, forteller Rikke.

Likevel ba hun om hjelp. Barnas Stasjon ble redningen i året som gikk. Det ga henne anledning til å spise middag med barna en gang i uka, delta i aktiviteter og bli sett. Nå blir det også julefeiring her, og på Barnas Stasjon i Drammen blir det fullt på julaften.

– Det er mange barn som ikke gleder seg til jul, fordi foreldre ikke klarer til å strekke til på de tingene som barna ønsker seg. Det handler om å lage maten, lære å kjenne til tradisjonene i jula, kjøpe gavene, bake kakene, å ha andre å glede seg sammen med. Det håper jeg familiene som kommer hit får glede av, sier Harstad.

Med nye venner, og mennesker hun vet stiller opp for henne heretter, ser Rikke mot et nytt år med nytt mot, selv om utfordringene fremdeles er der:

– Jeg er ikke den som gir meg, jeg skal søren meg klare dette, avslutter hun.