NRK Meny
Normal

Stinkende forhold i fengselet

Uverdig, uhygienisk og uholdbart, lød dommen fra Kriminalomsorgens rapport i 2009. Drammen fengsel ble stemplet som et av Norges dårligste fengsler. Tre år senere er lite forandret.

Bøtte

Fra 21.15 til 8.45 er innsatte på Drammen fengsel nødt til å bruke en bøtte til å gjøre sitt fornødne.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

– Jeg synes ikke det er noe særlig, det er det ingen som synes tror jeg. Ken-Ivar Nornberg er innsatt i fengselets 7. etasje. Her må han ringe på betjenter for å bli ført til et av de få felles toalettene. For ham er dette en grei ordning, men om natten er det en annen historie.

callinganlegget på cella

Ken-Ivar Nornberg prøver å holde alle toalettbesøk på dagtid, der han bare trenger å tilkalle betjenter for å følge ham.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

– Da har du et problem, da. Det er jo sånn at det er nattestilling og betjentene har ikke mulighet til å låse opp for hver enkelt. Da har du den bøtta, det er eneste muligheten, sier han til NRK.no.

Fra kvart over ni på kvelden er de innsatte på Drammen fengsel nødt til å holde seg, om de ikke vil bruke en bøtte til å gjøre sitt fornødne. I tillegg går det flere timer av de ansattes arbeidsdag til å følge innsatte til og fra toalett og dusj.

– Det blir så banalt at de må låse opp en celledør, følge den innsatte ned på toalettet, vente til de er ferdig, og følge dem opp igjen. Det er timer jeg gjerne skulle sett at betjentene kunne bruke sin fagkompetanse for de innsatte på en helt annen måte.

Det sier assisterende fengselsleder Runar Jenserud. Av de 44 cellene i de to øverste etasjene på fengselsbygget, er det kun fem som har toalett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

WC i enden av gangen

I enden av fengselsgangen står det én fellesdo. Bygget som har stått i 50 år har for lengst blitt regnet som utdatert.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

– Ti år før nytt fengsel er klart

Det har lenge vært snakk om å bygge et nytt fengsel i området. Dette betyr nedleggelse for det nåværende fengselsbygget som har stått siden 1962. Men som Runar Jenserud presiserer, vil det ikke legges ned før nye celler er på plass. Å bygge nytt fengsel er en langvarig prosess, og Jenserud regner med det vil fort gå ti år før et nytt fengsel er på plass.

ass. fengselsleder Runar Jenserud

Ass. fengselsleder Runar Jenserud.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK
Mangelvare

Et av få toaletter i syvende etasje på Drammen fengsel.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

– Det er et stort prosjekt det er mange utredninger som må til og det er også en del politisk arbeid til en slik prosess. Vi må ha et funksjonelt fengsel som kan driftes i de årene vi har igjen. Her må vi fortsatt gjøre en jobb i forhold til å skaffe de fasilitetene her i fengselet.

– For høye kostnader

Da rapporten fra Kriminalomsorgen ble offentliggjort fikk fengselet et anbud på å installere et toalett i hver celle i bygget. Dette ble ansett for dyrt, og av den grunn har det stått på stedet hvil siden, forklarer Jenserud.

– Det var en uforholdsmessig høy kostnad som vi ikke fikk invilga. Det er klart det må gå noen runder. Jeg håper vi nå skal ta en ny runde for å se om det er mulig å få lagt inn toaletter på cellene til en god del lavere kostnad enn det som var sist gang, og at det da kan bli gjennomførbart.

Nornberg håper også på en forandring i de sanitære forholdene.

– Jeg synes ikke det er noe kult å stå opp om natta og måtte gå på do. Hadde det vært opp til meg hadde jeg selvfølgelig valgt et toalett på hver celle. Men jeg er bare innsatt og det er jo som det er. Jeg har ikke planer om å sitte her så lenge.

Ingen planer om å bli

Både innsatt og ansatt ønsker forandring i fengselets sanitære forhold. (Runar Jenserud i bakgrunn og Ken-Ivar Nornberg)

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK