Hopp til innhold

Lundteigens blytunge fortid

VESTFOSSEN (NRK): Den veier 3 tonn, bruker 4 liter smøreolje om dagen og har en toppfart på 3 km/t. Og kom fra USA til Øvre Eiker i 1918 i kampen mot hungersnøden under 1. verdenskrig.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

Traktoren, som i dag eies av Per Olaf Lundteigen og hans far Einar, er en av svært få bevarte traktoren fra denne perioden i norsk landbrukshistorie.

Foto: Kim Holtan / NRK

Det er et klenodium av en traktor stortingsmann Per Olaf Lundteigen viser fram på Fossesholm Herregård i Vestfossen. En Mogul 10–20 International Harvester bygget i perioden 1916–1919 i Chicago. Traktoren ble kjøpt av Lundteigens bestefar Per Lundteigen sammen med sambygding Mikael Wikheim i 1918. Mogulen ble kalt «motorplog» på folkemunne, fordi den for det aller meste ble brukt til pløying, og litt harving.

Hungersnød i landet

Det var den norske stat som importerte i underkant av 200 slike traktorer i årene 1917–1918. Årsaken var at det var kornmangel og hungersnød i landet som følge av den pågående 1. verdenskrig. Norge, som var nøytrale under krigen, fikk ikke importere korn fra verken Tyskland eller USA, i frykt for at det ville havne i hendene på fienden.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

Lundteigen sier traktoren stort sett var i bruk hele tiden.

Foto: Kim Holtan / NRK

Derfor ble det satt i gang et storstilt program for å øke matproduksjonen i landet, som innebar at store beiteområder og eng skulle pløyes opp for å dyrke korn og poteter. Men det var ikke nok trekkhester i landet til å få til dette, derfor ble traktorene importert.

– En av dem havnet altså i Øvre Eiker, og den var i arbeid praktisk talt døgnet rundt, forteller Per Olaf Lundteigen.

Sagbruk

Selv om traktoren i all hovedsak ble brukt til pløying, så var den heller ikke arbeidsløs om vinteren. For traktoren har et stort svinghjul midt på, som det kunne kobles ei reim på, og som ble brukt til å dra mobile sager. Dermed kunne traktoren sage plank og boks og bord rundt om på gårdene i Eiker, som igjen ble brukt til låvebygg.

Navnet på traktoren, Mogul 10-20, har den fordi den ytte 10 hestekrefter på bakhjula, og 20 på svinghjulet.

Mogul 10-20 International Harvester

Traktoren ble bygget i Chicago i perioden 1916–1919.

Foto: Kim Holtan / NRK

Lang og tro tjeneste

Per Lundteigen brukte traktoren i 40 år, før den kapitulerte. Etter hvert havnet den på Drammen museum, før den i nyere tid kom tilbake til Eiker og Fossesholm. Der har entusiaster i Skrothaugen Maskinlag møysommelig plukket traktoren helt fra hverandre, erstattet ødelagte deler, og satt traktoren sammen igjen. I dag fremstår den snart 100 år gamle jernhesten som ny.

Traktoren, som i dag eies av Per Olaf Lundteigen og hans far Einar, er en av svært få bevarte traktoren fra denne perioden i norsk landbrukshistorie.

Mogul 10-20 International Harvester
Foto: Kim Holttan / NRK