NRK Meny
Normal

– Lokalsykehusene blir ikke styrket

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen har ikke tro på at lokalsykehusene blir styrket når planene for det nye sykehuset blir redusert.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

SKEPTISK: Per Olaf Lundteigen (Sp) tror ikke kostnadskuttene til et nytt sykehus i Drammen fører til større satsing på lokalsykehusene.

Foto: Kim Holtan / NRK

Før helgen ble det kjent at Helse Sør-Øst ber Vestre Viken helseforetak bygge et billigere sykehus enn det som har vært planlagt til nå, og at lokalsykehusene må utnyttes for å dekke behovet. Det tror ikke Lundteigen (Sp) kommer til å skje.

– Statsråden har foreslått at lokalsykehusene må ha minst 60-80.000 fastboende for å kunne ha akuttkirurgi. Det har hverken Kongsberg eller Ringerike, sier Lundteigen.

Det nye sykehus skulle opprinnelig koste 10,2 milliarder kroner, i tillegg til kjøp av tomta på Brakerøya. Bygget skulle være på nesten 150.000 kvadratmeter, med rundt 645 rom. Før helgen ble det kjent at rammeavtalen er kuttet med to milliarder kroner.

Frykter sentralisering

Kristin Ørmen Johnsen

Kristin Ørmen Johnsen (H) er ikke bekymret.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

I føringene fra Helse Sør-Øst står det tydelig at all sykehuskapasitet må utnyttes for at det nye sykehuset ikke skal bli for stort og dyrt. Høyrepolitiker og tidligere styreleder i Vestre Viken helseforetak, Kristin Ørmen Johnsen, deler ikke Lundteigens bekymring.

– Vi har hele tiden sagt at lokalsykehusene i Vestre Viken skal utvikles. Jeg ser ingen grunn til bekymring, sier Ørmen Johnsen.

Hun sier de nye føringene bekrefter at sykehusene på Kongsberg og Ringerike skal ha en viktig rolle.

Lundteigen er også bekymret for at mange av de funksjonene som var planlagt for det nye sykehuset nå kanskje blir flyttet til Oslo isteden.

– Det ser jeg som helt utopisk. Oslo har ikke kapasitet til det. De har store nok utfordringer med å behandle sin voksende befolkning, sier Ørmen Johnsen.

Sykehustegninger

Vestre Viken må trolig bygge et mindre sykehus enn det som var planlagt.

Foto: Vestre Viken