NRK Meny
Normal

Luktet helt ut på gaten

Det var litt av et syn som møtte politiet.

Cannabisplanter
Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

En mann er pågrepet i forbindelse med funnet som ble gjort av politiet i Hurum på mandag.

Les: Fant 440 cannabisplanter

Mannen som er pågrepet, erkjenner at han kom til huset for å vanne plantene, men sier i avhør at han ellers ikke kjenner til hvem som står bak produksjonen av cannabisplantene, sier Raymond Thorsen ved Hurum lensmannskontor.

Sammenligner med andre plantasjer

Politiet sørget for å omringe huset før de brøyt seg inn. Synet som møtte de var ferdig høsteklare planter stod på rekke og rad under sterkt lys i et rom med blendede vinduer.

Den norske huseieren har vært uvitende om hva som har skjedd i huset han leier ut. Det har vært avslørt flere såkalte hasjfabrikker i Buskerud de siste månedene og en i Sarpsborg i Østfold, og politiet tror det kan være en sammenheng.

cannabisplantasje
Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

- Det er en god del likhetstrekk i forhold til hvordan dette er gjort. Det er også gjort veldig profesjonelt, sier lensmann i Hurum, Reidar Foss.

Luktet helt ut på gaten

 - Det er et helt vanlig hus med tre etasjer. I kjelleren har det tidligere vært et svømmebasseng, som ble gjort om til en hasjplantasje. De har brukt riktig lys, hatt ventilasjon og dekket til alle vinduer slik at det har vært umulig for naboer å få mistanke om at noe har vært gjort, sier Foss.

I følge politiet kunne man kjenne lukten av hasjplantene helt ut på gata, noe som førte til det uvanlige funnet. Politiet mener det ulovlige drivhuset har vært operativt i over halvannet år.

- Det har pågått altfor lenge. Vi ønsker at folk blir mer oppmerksomme på hva som foregår i nabolaget og at folk interesserer seg i hva naboen driver med.

Utelukker ikke flere pågripelser

Mannen som er pågrepet er en vietnameser som har bodd i hele huset hele tiden. Politiet utelukker ikke at flere kan bli pågrepet i saken.

- Gartneren, som vi kaller han som har bodd her, har hatt kun ett rom disponibelt i huset hvor han har hatt en madrass, tre DVD-spillere og en del filmer. Han har ikke vært i stand til å kommunisere med omverdenen og forstår verken engelsk eller norsk, sier Foss.

Politiet har så vidt kommet igang med etterforskningen av saken og ønsker tips fra publikum, og ber nok en gang alle være oppmerksomme på hva som foregår i nabolaget.

- Nå bruker vi media for å komme ut med mest mulig informasjon, så håper vi det kan føre til at andre plantasjer også blir avdekket.