NRK Meny
Normal

Lover endringer på Bråset

Røyken kommune lover strakstiltak på Bråset bo- og omsorgssenter. Har brutt loven i over ti år.

Bråset bo- og omsorgssenter

Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

En tilsynsrapport fra Fylkeslegen i Buskerud i vinter gav institusjonen strykkarakter i behandlingen av demenspasienter.

– Rapporten kom som et sjokk, sier Eva Høili som leder Helse- og omsorgsutvalget i Røyken kommune.

Eva Høili

Eva Høili er politiker i Røyken.

Foto: privat

I vinter fortalte NRK historien om Øyvind Hansens mor og hvordan hun blir behandlet på en av demensavdelingene ved Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken.

Her kan du lese historien: - Har funne mor mi sittande i si eiga avføring

Historien førte til et omfattende tilsyn som viser at sykehjemmet med 200 plasser helt siden oppstarten har brutt helseloven.

I flere år har politikerne trodd at alt har vært i orden ved et av landets største sykehjem, men rapporten har avslørt at man over flere år systematisk har brutt loven.

– Jeg har tenkt mye på dette og tenkt på hvordan vi og jeg som politiker har sviktet. Men jeg har faktisk trodd at dette er administrative rutiner og systemer som har vært der.

Les også: – Vi har ikke hatt god nok overvåkning

Tar selvkritikk

Nå tar ledelse og politikere selvkritikk og innrømmer at mer kunne vært gjort for å avdekke at ikke alt var som det skulle.

Spurte dere om hvordan rutiner og oppfølging foregikk?

– Ja, vi har spurt om det og når vi ikke fikk det burde vi nok ha gått mer på, sier Høili.

I tilsynsrapporten får Bråset blant annet kritikk for at det mangler rutiner for rapportering av avvik og klager. Og at det ikke ytes forsvarlige tjenester. Rådmann George Smedhus innrømmer at ting burde vært annerledes.

Rådmann Georg Smedhus har ikke de store bekymringene kommunebudsjettet som er lagt frem.

Rådmann i Røyken George Smedhus.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Jeg opplever at dette helt klart er ting som man kan oppdage tidligere.

Røyken kommune har nå svart Fylkesmannen på hvordan den skal løse problemene. I brevet som NRK har fått tilgang til, skriver kommunen at det blant annet skal opprettes et kvalitetsutvalg som skal rapportere klager og avvik til eierkommunene.

Bemanningen skal økes og de ansatte skal få stillings- og funksjonsbeskrivelser. I tillegg skal alle de ansatte få opplæring i dokumentasjon og det skal utarbeides prosedyrer for rapportering av avvik.

– Vi har blitt kjent med situasjoner, vi har tatt grep og vi ordner opp nå, sier rådmannen.

Representanter for brukerne på institusjonen er også fornøyde etter at kommuneledelse og politikere nå tar selvkritikk og tror brukerne nå vil få det bedre. Brukerrådet skal følge situasjonen nøye.