NRK Meny
Normal

Lover drømmeforhold under Skarverennet

USTAOSET (NRK): Tonnevis av snø blir i disse dager kjørt fra Geilo til Ustaoset. Løypesjefen satser på perfekte forhold både for drøyt 12000 løpere og de mange skuelystne i målområdet.

Gravemaskiner i målområdet til Skarverennet

Enn så lenge er det kun gravemaskiner i målområdet til Skarverennet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Så vidt jeg kan se nå så ser dette veldig bra ut, sier løypesjef Jan Henning Waldal.

Nå kjøres hundrevis av tonn med snø fra området ved Geilohallen til Ustaoset, før tusenvis av løpere stiller til start i Skarverennet førstkommende lørdag. Alt for å lage en fin målgang for løperne, og et gunstig område for et stort publikum.

– Arenaen vokser for hvert år, og her er det ikke snø pr. dags dato. Så den må snølegges for at det skal være hvitt og fint, forklarer Waldal og legger til:

– Oppløpet til eliten er en parkeringsplass. Så der må vi legge snø.

I øyeblikket har han fire lastebiler som kjører skytteltrafikk med snø. Samtidig jobber to tråkkemaskiner og tre gravemaskiner i målområdet på Ustaoset.

Kjører snø til Skarverennet

I lang tid har det på Geilo blitt produsert kunstsnø til Skarverennet. Snøen fraktes med lastebil til Ustaoset.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Får løypa inn på trappa

Inger Brit Vindegg bor midt i målområdet, og der blir det snølagt helt inn til inngangsdøra. Men hun syntes det skal være slik. Både før, under og etter Skarverennet.

– Det er tøft og så ser det jo veldig fint ut. Og masse folk som jobber. Jeg tror det var femten stykker innom og spiste mat her i stad, sier Vindegg.

– Ja, for du inviterer dem inn til middag?

Inger Brit Vindegg

Inger Brit Vindegg har vært med på Skarverennet siden 1974.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg inviterer dem inn til middag. Jeg har vært en del av Skarverennet siden 1974, og jeg har sagt det til dem at dem bare skal ta det med ro. Skarverennet skal fortsette som det er nå, humrer Vindegg.

Masse snø

Og løypesjefen lover at den 37 kilometer lange traseen fra Finse til Ustaoset blir bra.

– Helt fantastiske forhold. Vi har den Jegertoppen hvor alle samler seg mot slutten. Vi stod der oppe på lørdagen og lurte på hvor toppen var hen, for det er så mye snø oppe der. Så det er bare en liten kul i terrenget, sier Waldal.

– Har dere tråkket løypa nå?

– Nei, vi har ikke gjort det enda. Vi begynner ikke å tråkke før torsdag morgen. Da kjører maskinene inn til Finse, og hvis det er noe, så tar de den jobben da, sier Waldal og legger til:

– Så kjører de ned igjen på fredag. Og så legger de spor natt til lørdag.

Og at sporet legges i siste liten, har sin helt spesielle grunn.

– Det ble så populært å gå i løypene på fredag. Og vi må ha gode forhold på lørdagen. Derfor må vi kjøre på natta, avslutter Waldal.