NRK Meny
Normal

Samarbeider med albansk politi før returoppgjør

To politibetjenter fra Søndre Buskerud politidistrikt skal være med Strømsgodset når de møter albanske FK Partizani Tirana i returoppgjøret i Albania 9. juli.

Strømsgodset

SIKKERHET: Flere supportere i GodsetUnionen skal være med da Strømsgodset spiller returoppgjør mot FK Partizani Tirana 9. juli.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag spiller Strømsgodset første kvalifiseringsrunde i Europa League hjemme mot det albanske laget FK Partizani Tirana. Om en drøy uke skal laget fra Drammen ned til Albania for å spille returoppgjøret.

I returkampen har laget med seg to politibetjenter fra Søndre Buskerud politidistrikt. Leder av etterretningsseksjonen, Bjørn Furuheim, er en av betjentene som skal følge laget til Albania.

Det er ikke første gang Furuheim er med Strømsgodset på tur for å sørge for sikkerheten. Blant annet var han med da supporterne stod fast fordi en bussjåfør nektet å kjøre i Budapest før kampen mot Debrecen i 2013.

Kontakt med albansk politi

Bjørn Furuheim

Bjørn Furuheim er leder for etterretningsseksjonen i Søndre Buskerud politidistrikt. Han skal sørge for sikkerheten rundt returkampen i Albania, der Strømsgodset møter et albansk lag i Europa League.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Før kampen som spilles 9. juli har politiet i Drammen blant annet vært i kontakt med albansk politi.

– Politiet utveksler informasjon med albansk politi i forkant av kampen, slik at supporterne er forberedt på hva de kan møte, og også for at laget skal være forberedt på hva som venter dem i Tirana, sier Furuheim og fortsetter:

– Vi ønsker å være bindeleddet mellom politiet der nede og våre supportere.

– Hva må dere være forberedt på at kan skje?

– Det vi forbereder oss på er å ivareta sikkerheten til laget, så det ikke skjer forstyrrelser og trøbbel underveis. Samtidig er det viktig å gi supporterne gode råd om hvor de bør være, og hvor de ikke bør være, blant annet med hensyn til hvordan de oppfører seg og deres eventuelle inntak av alkohol.

– Spillerne godt informert

Arrangementssjef i Strømsgodset, Rolf Wendt Andresen, jobber med sikkerheten før kampene. Han forteller at de har et etablert samarbeid med politiet, som er godt å ha når kamper i Europa står for tur.

– Vi snakker mye med politiet og får informasjon. Samtidig henter vi inn informasjon gjennom de vi skal møte. Laget blir også godt informert om hvordan og hva de skal forholde seg til, sier Wendt Andresen.

Byttet om på kampene grunnet sikkerhet

I forrige uke fikk Strømsgodset beskjed om at kampene var flyttet. Planen var egentlig at Strømsgodset skulle spille bortekampen i Albania først. I stedet ble dette byttet om, slik at Strømsgodset først spiller hjemmekamp torsdag.

Nils Fisketjønn, direktør for Konkurranse i Norges Fotballforbund, kan bekrefte at det er sikkerhetsmessige grunner til at kampen ble flyttet.

– Det var det albanske fotballforbundet som ba om at laget ikke skulle spille på hjemmebane først. Grunnen er at et annet lag i nærheten skal spille samme dag, og de ønsket ikke to slike arrangementer i nærheten av hverandre på samme dag, sier Fisketjønn.