Hopp til innhold

Linusvesten kan gi viktig pris

Da hennes sønn ble syk, ble ideen om Linusvesten utviklet. Nå er Nina Berntsson nominert til Årets sosiale entreprenør.

Linusvesten

Linusvesten, slik ser den funksjonelle vesten ut.

Foto: Anki Grøthe

Da lille Linus ble syk tre år gammel og trengte sondeernæring meldte behovet seg. For alternativene for den lille gutten var å dra rundt på et stort stativ eller bære på en ryggsekk som var altfor tung for en liten kropp. Men mamma Nina Berntsson fra Hemsedal visste råd.

Nina Berntsen

Nina Berntsson, er nå nominert til Årets sosial entreprenør.

Foto: Privat

– Vi var på jakt etter et godt bæresystem til han, som kunne hjelpe ham til å kunne få en så god hverdag som overhodet mulig med den sykdommen han hadde. Dette fant vi ikke. Så da utviklet vi en vest selv som egentlig var ment til bruk til Linus. Vi hadde egentlig ikke tenkt at vi skulle gjøre noe mer med det.

Startet i liten skala

Men så kom tilbakemeldinger fra både sykehus og andre foreldre og en liten produksjon var allerede i gang.

– Vi så jo det på Linus at dette fungerte, han sa det selv at han ville aldri noensinne ta på seg en sånn tung sekk igjen

Nå er Nina Berntsson nominert til Årets sosiale entreprenør skriver Hallingdølen. Det er det familieeide industri- og finanskonsernet Ferd, med Johan H. Andresen jr i spissen, som hvert år kårer «Årets sosiale entreprenør». Vinneren av prisen får 500.000 kroner til videreutvikling av bedriften sin, de fire andre får 50.000 kroner hver.

– Det betyr utrolig mye, det er utrolig artig når vi har jobbet så hardt som det vi har gjort. Det er veldig artig å bli nominert til en sånn pris.

Hva er Linusvesten?

– Linusvesten er et bæresystem for barn med behov for sondenæring, når barn ikke klarer å ta til seg næring selv via munnen så kan de få operert inn en knapp i magen, som gjør at de kan få tilført flytende mat via den knappen.

Linusvesten slik er den

Linusvesten ser ut som et helt vanlig plagg. Det er viktig for barn som er syke, at de ikke trenger å skille seg ut i hverdagen og under lek med andre barn.

– Denne vesten gjør at man ikke kan se at barnet sonder, de føler seg ikke annerledes og det er ikke stigmatiserende. Linus fikk jo spørsmål og flere synes han hadde så tøff sekk, de trodde det var en barnehagesekk og lurte på hva han hadde oppi der, da svarte han alltid at han hadde småbilene oppi der. For han tenkte at det var ingen som trengte å vite hva som var oppi der.

Saken fortsetter under bildet.

Linusvesten

Linusvesten har en liten sekk på ryggen, som dekker alt utstyret og plagget både dekker utstyr og er lett å ha på seg.

Foto: ANKI

Vesten ga også Linus en god selvfølelse, det var viktig å kunne være ute å se ut som alle andre, uten at noen kunne se at han var syk.

– Hvordan fikk du inspirasjon til å gjøre dette til en bedrift etter hvert?

– Det begynte egentlig med at mannen min sa at jeg burde gå på et etablererkurs. Der møtte jeg en saksbehandler som hjalp meg veldig. Så tok jeg kontakt med Innovasjon Norge og fikk raskt hjelp av dem.

Med gode erfaringer i bagasjen visste Nina at dette kunne bli et produkt som også andre kunne ha god nytte av. I 2011 ble et AS etablert og Nina sa opp sin faste jobb i kommunen.

– Jeg hadde jo en trygg og god jobb, så det var kjempeskummelt. Men samtidig så jeg på dette som en unik mulighet til å jobbe med noe som jeg virkelig brenner for. Noe som kunne bidra til en bedre hverdag for andre, det var en så stor motivasjon for meg at det var egentlig ikke noe valg.

Linusbeltet ble til en hel kolleksjon

Linus, som ønsket å være en aktiv gutt, ville være med på fotballtrening. Det førte til et nytt behov, for at ikke katastrofen skulle inntre. Dermed ble Linusbeltet til.

– Vi var så redd for at noen skulle dra ut knappen i magen, for det er jo en fare om noen drar i skjorta, så Linus løp jo feil vei når ballen kom mot ham. Så du blir jo ikke sånn veldig kul på laget da. Så derfor lagde vi et belte som sikrer knappen.

Etter dette har en hel kolleksjon kommet til som du kan se her.

En designer, brukerundersøkelse og tilbakemeldinger fra foreldre og sykehus som alle har vært med på å bidra til den kolleksjonen som i dag finnes. Hvis Nina Berntsson vinner prisen, er hennes firma en halv million rikere. Pengene skal brukes fornuftig.

– Linusvesten i dag er for gående barn. Men vi ønsker også å lage et diskré og tøft system for barn i som sitter i rullestol. Det finnes også mange voksne som trenger sondeernæring, som også trenger tøffe bæresystemer. Det er et stort potensial, så vi bare gleder oss til å være med på utviklingen av Linusvesten.