NRK Meny
Normal

Leteaksjon er over – båteier meldte seg

Leteaksjonen etter at det ble funnet en RIB-båt med skader, er over. En person som hadde lånt båten, hadde falt over bord i Son, og båten hadde gått for egen maskin til Tofte.

RIB-båt Tofte

Det er store skader i fronten av båten som ble funnet søndag.

Foto: Edgar Dehli

RIB funnet på Tofte

Denne RIB-båten ble funnet søndag på Tofte i Hurum. Det er satt i gang en stor leteaksjon etter funnet.

Foto: Politiet

Søndag ble en RIB-båt funnet ved Rødsodden på Tofte i Hurum. Tenningsnøkkelen stod i tenningen og gasshendelen stod i stilling for fullt gasspådrag da båten ble funnet av en forbipasserende.

– Motoren gikk ikke da den ble funnet, men den har skader som tyder på at båten har truffet noe. Vi vet ikke, men det kan jo hende at noen har falt ut av båten, fortalte operasjonsleder ved politiet i Drammen, Rune Hunshamar søndag ettermiddag.

Falt over bord

Litt før klokken 15 ble redningaskjonen avsluttet. Politiet hadde da kommet i kontakt med eier av båten etter at noen hadde gjenkjent båten via media. Båteier har opplyst til politiet at han hadde lånt bort båten til en kamerat. Denne kameraten hadde falt over bord et sted ved Son og hadde da vært alene i båten.

Kameraten var i kontakt med båteier ved 14-tiden og fortalt om hendelsen, og båten har da gått for egen maskin helt til den traff land.

– Må melde fra til politiet

Politiet er kritisk til at de ikke ble varslet etter at kameraten til båteieren falt over bord og båten fortsatte på egen hånd.

Laster Twitter-innhold

– I slike situasjoner blir det satt inn store redningsressurser. I verste fall kan det gå ut over andre hendelser ved at andre ikke får den hjelpen de trenger. Derfor oppfordrer vi folk om alltid å melde fra, sier Hunshamar.

– Kan dette få noen konsekvenser for den personen som kjørte båten eller båteier?

– Det er for tidlig å si noe om. Politiet skal snakke med ham senere for å høre hva som skjedde.

Søkte både på land og i vannet

Redningsaksjon Tofte

Store styrker er med på letingen. Politiet tror det kan være en eller flere personer som kan ha falt over bord fra båten som ble funnet.

Foto: Edgar Dehli

Da båten ble funnet, ble det satt i gang en stor redningsaksjon. Et Sea King helikopter, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og svært mange mannskaper var med i redningsaksjonen. Aksjonen ble styrt fra kongeskipet «Norge» som tilfeldigvis befant seg i området.

– Det militære mannskapet ombord tok umiddelbart på seg oppgaven med å koordinere leteinnsatsen på stedet, sier vakthavende redningsleder Asbjørn Viste ved Redningssentralen for Sør-Norge til Aftenposten. Ved 13.50-tiden lå skipet rett nordvest for nordspissen av Jeløya.

Fra dør til dør

Det ble gjort søk både langs land og i vannet. Blant annet gikk flere fra dør til dør i området for å finne ut mer om båten og hvordan den hadde havnet på land uten at det var noen ombord. Politiet var ganske sikre på at det hadde vært noen ombord i båten.

– Det er funn som er gjort på båten som gjør at vi tror at det kan ha vært folk om bord før den havarerte, sa operatør Vidar Gulbrandsen tidligere søndag ettermiddag.

leteaksjon Tofte

Redningsskøyta er på plass for å bistå i letingen etter at en skadet båt ble funnet på land uten personer ombord.

Foto: Edgar Dehli