NRK Meny
Normal

Legger seg flate etter dyrt data-kjøp

– Dette er flaut. Det sier fylkespolitiker Lavrans Kierulf fra Fremskrittspartiet, etter NRKs avsløring om bestilling av dataprodukter til en verdi av 250 000 kroner.

Fylkespolitikerne legger seg langflate, etter at det ble kjent at de hadde bevilget seg selv dyrt datautstyr.

Fakturaene viser bestilling av både datamaskiner og laptoper. Det er også bestilt nettbrett og mobiltelefoner. Alt til en samlet sum av 250 000 kroner.

– Her skulle vi fulgt med mer i timen og gjort en bedre jobb, sier Lavrans Kierulf fra Fremskrittspartiet.

Samme med flere andre politikere har han plukket ut kostbart datautstyr til en verdi av 250.000 kroner.

Ingen vanlig valgkamp

Kierulf sier politikerne har fulgt for dårlig med i timen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Så skulle jeg satt meg bedre inn i hva det var som stod på den listen, for det var jo mye dyrere utstyr enn det som man vanligvis har. Rett og slett et eksempel på noe som skjer når man følger for dårlig med i timen og ikke sjekker opp ting så grundig som man burde gjort, sier Kierulf.

Leveres tilbake

Tabben forklares delvis som en misforståelse, og at papirer ble undertegnet uten at politikerne tok seg tid til å sette seg inn i hva de faktisk bestilte.

Nå står de kostbare dataproduktene pent stablet og klare til tilbakelevering.

– For det første må jeg si at jeg beklager, rett og slett. Og det er fordi jeg tror ting skjedde fort og de skjedde på en måte som gjorde at jeg ikke fikk tatt de vurderinger som jeg skulle tatt, sier Hanne Lisa Matt fra Miljøpartiet de Grønne.

Hun skulle selv ha mottatt en flunkende ny datamaskin til en verdi av 20 000 kroner.

Datautstyr

Datautstyret står fortsatt på fylkeshuset i Drammen, men er nå merket med «retur».

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Beklager det som har skjedd

Det var varaordfører Olav Skinnes som gjennomførte selve bestillingen. Han er for tiden sykmeldt, men i en e-post til NRK beklager han at han ikke undersøkte hvilke økonomiske rammer han burde forholdt seg til.

Olav Skinnes

Olav Skinnes skriver i en e-post at han tar dette på sine kappe.

«Dersom jeg skal kommentere saken i etterkant så er det klart at vi og særlig jeg som skulle koordinere bestillingene burde vært mer føre var og fått bedre veiledning på hvilke rammer BFK har på dette området og at jeg på eget initiativ burde sjekket ut hva administrasjonen ville anbefalt oss av utstyr før vi satte opp listen over ønsket materiell.

Jeg skal ikke skylde på noen andre men ta dette på egen kappe og beklager det ubehag denne saken har ført til for mange.»

Sparer 200 000

Nå er det gjort en ny bestilling av datautstyr til de aktuelle politikerne. Den prislappen endte på 50 000. Altså ble skattebetalerne spart for en utgift på 200 000 kroner.

Dyrekjøpt lærdom, ifølge fremskrittspartiets Lavrans Kierulf:

– Man må aldri godta at det legges opp prosesser hvor ting går litt fort og det er mye på én gang. For da er det lett at noe blir litt venstrehåndsarbeid, og det ser vi nå konsekvensene av.