Hopp til innhold

Aktor mener politibetjenten bør straffes for grov vold – forsvarer mener han må frifinnes

Den tiltalte politibetjentens maktbruk fremstår «helt feilslått», mener aktor. Forsvarer mener derimot at politibetjenten gjorde jobben sin.

Her blir Kevin Simensen (26) slått med knyttet neve av politiet.

Overvåkningsvideo viser hvordan politibetjenten slo fornærmede Kevin Simensen.

Foto: Overvåkningsvideo

Makten som ble brukt, var innenfor det politiet lærer at de kan og skal bruke i en slik situasjon. Vi kan ikke ha et politi som rømmer stedet, hva lar man da være igjen? Vekteren til å ta oppgjøret med Simensen & co.? sier politibetjentens forsvarer John Christian Elden.

Han viser til vekteren som sier han ble drapstruet av Kevin Simensen.

Heidi Reisvang og John Christian Elden

Tiltaltes forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Politibetjenten er tiltalt for grov vold mot Simensen og Kristian Pablo Teigen.

Politibetjenten mener det han gjorde var nødvendig og erkjenner ikke straffskyld.

Aktor: – Langt over grensen»

Aktor Marit Storeng fra Spesialenheten ber om at den tiltalte politibetjenten dømmes til to måneder ubetinget fengsel.

Politiet har voldsmonopol. Det er viktig at publikum føler at politiet kun bruker vold når det er nødvendig. Det tilsier at det må bli en streng reaksjon i denne saken, sier Storeng i sin prosedyre.

Aktor Marit Storeng

Aktor Marit Storeng fører saken for Spesialenheten for politisaker.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Hun sier at saken er «langt over grensen for hva vi som samfunn kan akseptere av feilvurderinger.»

Maktbruken tiltalte utsatte Simensen for, var omfattende, uhjemlet og kom som et resultat av en situasjon som tiltalte skapte selv, sier hun.

Dommen er ventet fredag.

Beskrives som dyktig og ydmyk

Forsvarer Elden trekker i sin prosedyre fram hvordan vitner har beskrevet tiltalte.

Kolleger og en tidligere sjef har beskrevet ham som en politimann som er lærelysten, ydmyk, en som hører på erfarne kolleger, sier forsvareren. Han er beskrevet som en som er godt likt av publikum og har aldri fått klager for vold eller annet, fortsatte Elden.

– En tjenestemann med de egenskapene – er det slik at han i situasjonen mister hodet og tyr til simpel vold for å utøve vold for voldens del? Svaret mitt er nei.

Elden ber om full frifinnelse for politimannen, subsidiært at han anses på mildeste måte.

– Ikke vanlig å gå med batong og drapskniv

Elden trakk fram at Simensen har sagt han har blitt pågrepet av politiet tre ganger tidligere, av «8, 12 og 16 politimenn». I retten sa Simensen at alle sakene var henlagt.

Forsvareren tok også opp at Simensen hadde batong og kniv i jakka den aktuelle natta. På videoen kan man se at batongen på et tidspunkt er ute av det ene jakkeermet.

Overvåkningsvideo fra Esso-stasjonen i Kongsberg. Politibetjentens forsvarer John Christian Elden mener Kevin Simensen, som er fornærmet i saken, her har batong i jakkeermet som stikker ut.

Bildet viser batongen i ermet til Simensen. Han sier det ikke var meningen å ta den med ut på byen og at den ikke var i bruk.

Denne ble ikke brukt, og den tiltalte politibetjenten har også sagt at han ikke visste om den før senere.

Simensen hadde også kniv i lomma som ble funnet etter pågripelsen. Han har sagt at det ikke er var meningen å ta disse med seg på byen.

Det er ikke vanlig at man går med batonger og drapskniver på seg eller har det liggende ved en inkurie i lommene når man går på byen i beruset tilstand, sier Elden.

– Irrelevant at han ikke forsto det var politiet

Før Simensen ble lagt i bakken, skal politibetjenten ha tatt ham i armen for å føre ham bort. Men Simensen skal ha dratt til seg armen.

Kevin Simensen er fornærmet i saken mot den tiltalte politibetjenten. Her er han i retten sammen med sine bistandsadvokater Morten Kjensli og Ida Kolstad.

Kevin Simensen er fornærmet i saken. Her er han med bistandsadvokatene sine Ida Kolstad og Morten Kjensli.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

I den situasjonen er det Simensen som river seg ut av dette, som i seg selv er et faretegn for politiet, sier Elden.

Simensen har sagt at han ikke skjønte at han ble pågrepet av politiet i denne situasjonen, men at han trodde han ble overfalt.

Det er irrelevant hvorvidt han forsto om det var politiet eller ikke, mener Elden.

– Kan starte på toppen av maktpyramiden

Forsvareren sier politibetjenten gjør alt rett – han skal pågripe.

Han bruker politigrepet som kan se brutalt ut, men som alle er enige om at er normalt og lovlig. Han bruker overraskelsesmomentet og legger han i bakken.

Etter min oppfatning så er dette bevist at det er en gyldig, lovlig og fornuftig tjenestehandling, ingen ulovlig nedleggelse i saken, sier Elden.

Politibetjenten kunne i retten ikke huske om eller eventuelt hva han hadde sagt til Simensen før han la ham i bakken.

Selv om det ikke skulle være sagt noe, så er ikke maktpyramiden sånn at man ikke skal følge alt oppover. Man kan starte på toppen. Man vurderer det konkret i den situasjonen som foreligger. Det er ingenting å si på den innledende delen, sier Elden.

Ikke privatperson, men politi

Politiet har en verktøykasse for å håndtere personer som gjør motstand. Slag ligger langt nede i den verktøykassa, sier aktor Marit Storeng.

Det at Simensen gjorde mer motstand enn forventet, gjorde han ikke farlig eller til en gjerningsperson som skulle pågripes for enhver pris, sier hun.

Kjernen i saken er politiets mulighet til å bruke fysisk makt, sier Storeng.

– Hvis tiltalte hadde vært en privatperson, hadde denne saken vært nokså grei, men han var der ikke denne dagen som privatperson, han var der som politi.

Politiet har lov til å bruke fysisk makt i visse situasjoner og på gitte vilkår, sier Storeng.

– Når politiet skal bruke makt, så skal makten tilpasses situasjonen.

Da Simensen ble lagt i bakken

Det sentrale spørsmålet er om det var nødvendig og forholdsmessig av politibetjenten å legge Simensen i bakken, sier Storeng.

– Hvorfor havnet Simensen på bakken? For oss er det helt uforståelig. Jeg tør påstå at konflikter mellom fulle folk og dørvakter er noe politiet over det ganske land forholder seg til hver lørdag kveld.

– Situasjonen på stedet var verbal, og politiet var i overtall. Jeg mener det må karakteriseres som et helt ordinært politioppdrag, sier Storeng.

Aktor tok videre fram at tiltalte i sin forklaring har sagt at det ikke har noe for seg å gi beskjeder til en aggressiv og alkoholpåvirket person.

Batong og kniv som skal ha blitt beslaglagt fra Kevin Simensen den natta ble vist fram i retten av politibetjentens forsvarer John Christian Elden.

Batong og kniv ble beslaglagt på Kevin Simensen etter hendelsen. Disse ble ikke brukt under pågripelsen.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

Storeng mener bevisførselen har vist at det gikk an å prate med Simensen den kvelden.

Det sentrale her er at der gikk bare tre sekunder fra tiltalte snudde seg, til Simensen lå på bakken med tiltalte over seg. Påtalemyndigheten mener det hverken var nødvendig eller forholdsmessig.

Det kunne egentlig ikke vært mer unødvendig. Bruken av makt fremstår helt feilslått, og det innbød ikke til dialog, sier Storeng.

– Ulovlig maktbruk

Om de gjentatte slagene fra politibetjenten, sier aktor:

– Det er ikke tvilsomt at det dreide seg om ulovlig maktbruk, klart i strid med prinsippet om minst inngripende virkemiddel.

Kristian Pablo Teigen ble slått to ganger med batong i låret av den tiltalte politibetjenten. Aktor Storeng mener dette også var grov vold.

– Tilliten til politiet har blitt stilt på prøve

Politibetjenten er også tiltalt for å uaktsomt grovt ha brutt sin tjenesteplikt.

Voldshandlingene er begått under utførelsen av offentlig tjeneste, påpekte Storeng.

Esso på Kongsberg

Hendelsen skjedde ved Esso-stasjonen på Kongsberg 30. oktober i fjor.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

– Det gjør at ikke bare Simensen og Teigen er fornærmet i saken, men også politietaten og samfunnet som sådan. Tilliten til politiet har blitt stilt på prøve.

– Tung tid

Politibetjenten sa i retten fredag at han og familien har fått hets etter at tiltalen mot ham ble kjent. Kona hans har også blitt kontaktet på sosiale medier.

Les også Politibetjent tror kollega vil bli frikjent etter Kongsberg-volden

Simen Kristoffer Thorvaldsen og overvåkningsbilde fra voldssaken i Kongsberg.

Jeg husker spesielt en som sendte melding til kona mi og spurte hvorfor hun var gift med en psykopat, sier tiltalte.

Han sier noen også tok et skjermbilde av bryllupsbildet deres og la det på Facebook-siden sin.

Redd for å miste jobben

Politibetjenten har vært suspendert fra jobben siden mai.

Hans forsvarer Heidi Reisvang spør om han kan si noe om hva jobben betyr for ham.

Jeg har siden ungdomsskolen visst at det var dette jeg ville gjøre. Jeg har snublet litt på veien, men fikk snublet meg inn på Politihøgskolen. Det ville vært et stort tap å miste jobben som jeg har jobbet så hardt for å få, sier han.

Simensens kjæreste: – Sjokkert

Kevin Simensens kjæreste vitnet fredag.

Hun fortalte at vennegjengen 30. oktober i fjor gikk til Esso-stasjonen fordi de skulle bli henta der. De hadde vært på et utested hvor Simensen ikke slapp inn igjen.

Kjæresten sto ved bensinpumpene og så at Simensen ble lagt i bakken av politibetjenten. Hun sier hun ikke vet om og eventuelt hva som ble sagt siden hun sto såpass langt unna.

Kevin Simensen, Marius Stormo, Natalie Kristiansen og Kristian Pablo Teigen.

De fornærmede Kevin Simensen (helt til venstre) og Kristian Pablo Teigen (helt til høyre), sammen med vennene sine Marius Stormo og Natalie Kristiansen son vitnet i retten torsdag.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

Når Simensen etter hvert kommer seg på beina, blir han slått med batong.

Så blir Kevin tatt med bort til gressplenen, han får på seg spyttmaske, og han skriker at han ikke får puste. Jeg går bort og sier han får ikke puste. Da virker det som de faktisk hører etter, sier kjæresten.

Hun sier hun er sjokkert og skuffa over det som skjedde.

Tilliten min til politiet er veldig svekket, sier hun.

Spilte av lydopptak

Tiltaltes forsvarere spilte av lydopptak fra samband og telefonsamtaler den aktuelle kvelden og natta.

Etter at politifolka har fått kontroll på situasjonen, sier en av dem at han har vært og hentet overvåkningsvideoen fra bensinstasjonen.

Han sier det blir en jobb for dagvakta å se gjennom videoen.

«Dette er garantert til Spesialenheten. Det er bare å stålsette seg for det», sier han.

Ber om oppreisning

Fredag er siste dag av rettssaken i Buskerud tingrett i Kongsberg.

Kevin Simensens bistandsadvokater la ned påstand om oppreisning for skadene han ble påført den natta.

Les også Advokat-leder reagerer på håndteringen av politivoldsaken på Kongsberg

 Forsvarer Marius Dietrichson

De mener tiltalte skal dømmes til å betale oppreisningserstatning på 80.000 kroner til Simensen. De ber også om at han dømmes til å betale 26.000 i erstatning til Simensen for påførte utgifter.

I tillegg til fysiske skader, har Simensen slitt med angst og søvn, ifølge hans bistandsadvokat Ida Kolstad.

Simensen har tidligere sagt til NRK at han har fått PTSD etter hendelsen. I retten ble det presisert av hans bistandsadvokater at han ikke har fått diagnosen, men at han utredes for det.

For Kristian Pablo Teigen som ble slått to ganger i låret med batong, ber bistandsadvokatene om oppreisningserstatning på 50.000 kroner.

– Trodde han ble overfalt

Politibetjenten sier han fryktet for egen og kollegers liv og helse.

Fornærmede Simensen sier han trodde det var et overfall og ikke en pågripelse.

– Jeg håper han får straffen han fortjener. Med den type maktbruk, så syns jeg det, sier Simensen til NRK.

Han og kameraten Marius Stormo er fortsatt siktet for vold mot politiet i forbindelse med hendelsen ved Esso-stasjonen. Stormo filmet deler av hendelsen med mobilen sin. Videoen ble slettet av en annen politibetjent på stedet.

Simensen er også anmeldt for trusler mot vekteren som ikke slapp han inn igjen på et utested. Denne saken etterforskes fortsatt.

Politibetjenten mener at saken har vært ensidig framstilt og føler seg forhåndsdømt. Han sa onsdag at han kviet seg for å være ute blant mange mennesker på grunn av dette.

Natt til 22.oktober ble Kevin Simensen lagt i bakken av flere politifolk i Kongsberg. Nå er en politibetjent tiltalt for politivold.

Natt til 22. oktober ble Kevin Simensen lagt i bakken av flere politifolk i Kongsberg. Nå er en politibetjent tiltalt for politivold.