Hopp til innhold

Legevaktkontor i bilen

I Drammen rykker legen og sykepleieren ut i en egen skreddersydd bil. I år kommer legevaktbilen til å ha ti oppdrag hver dag.

Legevaktbil

Det at både lege og sykepleier rykker ut med legevaktbilen gjør den ganske unik i Norge. Kapasiteten til å behandle pasienter ute er tidoblet etter at den kom i drift.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Legevaktbilen ved Drammen legevakt har vært en suksess, siden den ble tatt i bruk i april i år.

Den ser ut som en ambulanse, men er en personbil. Per Magne Mikaelsen, lege og leder for legevakta, lovpriser den nye muligheten til å behandle pasienter utenfor byggets fire vegger.

– Dette er en enorm utvikling. Før vi fikk legevaktbilen hadde vi i underkant av 300 besøk ute hos pasientene i året. Her kan vi gjøre det meste vi tidligere gjorde inne på legevakten. Det vil si behandle pustevansker, brystsmerter, sy sår og gi smertelindring, sier Mikaelsen.

Legevaktbil

I bagasjerommet er bilen ligger utstyret som gjør det mulig å gi mye av den samme medisinske behandlingen som en får på legevakta.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det er ikke mulig å transportere pasienter med bilen, men bagasjerommet er proppfullt av utstyr. Akuttutstyr som surstofflasker, hjertestarter, utstyr for å måle hjerterytme ligger ryddig organisert i beholdere.

Synlig i bybildet

– Pasientene er veldig positive til tilbudet vårt. De som ikke har muligheten til å selv komme seg til legevakten får besøk av lege og sykepleier hjemme, sier sjefen for legevakta.

Tidligere ble ambulanser brukt til å transportere denne typen pasienter til sykehus eller legevakt. Bilen med personellet bistår også ambulanser, politi og andre i akutte situasjoner.

En gruppe i regi av helsedirektoratet har jobbet med å uniformere legevaktbilen slik den blir mer synlig ute i samfunnet. Den ser ut som, og er utstyrt som en ambulanse, med blålys.

– Det er mange som er interessert i våre erfaringer, for bilen er den første i sitt slag i Norge, med både lege og sykepleier på tur, etter nye retningslinjer for utstyr, forteller Mikaelsen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud