Hopp til innhold

Legene ber politikerne rydde opp

DRAMMEN (NRK): Overlegene ved Drammen sykehus kjemper for at det nye sykehuset ikke skal bygges for lite. – Vi kan ikke begå samme feil som ved A-hus og i Sarpsborg, mener legene.

Lars Borgen

Lars Borgen mener avgjørelsen om å flytte avdelinger ut av det nye sykehuset er svært uklok.

Foto: Privat

– Rammen for det nye sykehuset er for liten, sier Lars Borgen i aksjonsgruppen for overlegene i Drammen.

Han er engasjert når han snakker om hvordan det nye sykehuset i Drammen er i ferd med å skrumpe inn, allerede før det er bygget.

– Norge har jo bygget for små sykehus mange ganger. Grunnen til at vi sitter her nå er at Helse Sør-Øst legger en ramme som er for liten. Det er ikke lenger et administrativt problem for helseforetaket – det er et politisk problem, sier Borgen.

– Hvor mange ganger skal man bygge for smått før man skjønner at måten vi har rigget oss på økonomisk ikke er bærekraftig? Derfor håper vi saken kommer på Bent Høies bord, legger han til.

Tegninger av sykehus på Brakerøya. Skisse av NVVS

Det kuttes allerede i rammene til nytt sykehus i Drammen. Lenge før spaden er satt i jorda.

Foto: Skisse av NVVS

Flytter avdelinger

Øyeavdelingen ved Drammen sykehus er én avdeling som er foreslått flyttet til Bærum for å spare noen millioner kroner, slik at den totale kostnadsrammen på det nye sykehuset kan komme på 8,2 milliarder kroner.

– Vi kan ikke fatte og begripe at det går an å komme opp med sånne forslag, sier overlege Tore Rytter Evensen.

– Må forholde seg til kostnadsrammen

Anne Grethe Erlandsen

Erlandsen sier også Vestre Viken må forholde seg til kostnadsrammer.

Foto: NRK

– Sykehusene har aldri fått så mange midler som det de har fått nå, er svaret fra Anne Grethe Erlandsen som er statssekretær i helse og omsorgsdepartementet. Hun svarer for helseminister Bent Høie.

– Har ikke legene rett i at vi har brent oss på dette tidligere i Norge ved å bygge for små sykehus?

– Det tror jeg at det er mange meninger om, sier Erlandsen.

– Men er ikke det legene sier noe verdt?

– Legene er spesialister på sitt felt og de er spesialister på å diagnostisere og behandle pasienter. Deres synspunkter skal høres i slike prosesser, og så vil det være prosjektet som legger frem en anbefaling. Dels for Vestre Viken og dels for Helse Sør-Øst. Det er de som skal sette to streker under svaret.

– Men to streker under svaret er 8,2 milliarder kroner?

– Det er den rammen som er satt av til dette sykehuset, og den rammen må man forholde seg til. Dette er spørsmål som alltid kommer opp. Nå er det satt en grense og det er den grensen man har. Man har den rammen å forholde seg til, det må også Vestre Viken gjøre, forklarer Erlandsen.

– Ikke et klokt valg

I mellomtiden fortsetter øyeoperasjonene ved Drammen sykehus og Drammen beholder sine 16 øyespesialistfunksjoner inntil videre. Men rammen er 8.2 milliarder kroner for nytt sykehus. Ikke ei krone mer.

– Dette er ikke et klokt valg, avslutter Borgen.