NRK Meny
Normal

Låner ut lokaler til tiggerne gratis

Kafeen i Globusgården i Drammen sentrum blir overnattingssted for tiggerne til vinteren. Flere næringslivsaktører bidrar til at Kirkens Bymisjon får låne lokalene gratis. De tar også strømregningen.

Odd Hyttedalen, Jon-Ivar Windstad og Odd Gusrud

Eier Odd Hyttedalen (til venstre), Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon og KrF-politiker Odd Gusrud foran Globusgården i Drammen. Her kan det bli overnatting for tilreisende hjemløse.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Det var mandag morgen Kirkens Bymisjon meldte at de hadde funnet et egnet sted til overnatting for tiggerne i Drammen. I flere år har det vært debatt om human behandling av tilreisende tiggerne om vinteren i elvebyen.

– Nå er vi veldig lettet. Det er en sann glede å ha funnet en akseptabel plass for overnatting for dem som ligger ute, sier daglig leder Jon-Ivar Windstad.

På en pressekonferanse fortalte organisasjonen i dag at de har fått tilbud om å bruke de nedlagte kafelokalene i Globusgården i Drammen.

Etterlyste hjertevarme – fikk en telefon

Tigger foran Globusgården

Globusgården ligger på Strømsø i Drammen. I 2.-etasjen ligger en nedlagt kafe som kan bli overnatting for tilreisende tiggere.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Kirkens Bymisjon gikk ut i media og etterlyste hjertevarme i Drammen. Organisasjonen sier de var i kontakt med mange private utleiere uten å finne en løsning for de hjemløse for vinteren.

– Så fikk vi en telefon som gjorde at forventningene steg fra null til hundre, sier Winstad.

Bymisjonen har vært på befaring med kommunens folk og brannvesen. Lokalet er stort nok og er godt egnet, mener Winstad. Han tror nå at overnattingstilbudet kan bli en realitet.

– Søknad om bruksendring for lokalet i Globusgården gikk av gårde i løpet av et døgn, sier han.

De gamle kafélokalene i Globusgården har toalettfasiliteter, men stedet skal ikke brukes til dusjing og matlaging. Det er eiendomsselskapet Strømsø Torg Eiendom som har stilt lokalene gratis til disposisjon for Kirkens Bymisjon. Styreleder Odd Hyttedalen synes det er en plikt å hjelpe, når man har mulighet.

– Vi synes at det å ligge ute og fryse, uansett årsak, er uverdig i Drammen i 2015. Når Kirkens Bymisjon ønsker å organisere dette med ansatte og frivillige – så skal vi låne ut dette lokalet til dem, sier Hyttedalen.

Får låne gratis

Nedlagt kafe Globusgården

Eieren tilbyr å bygge brannvegger før den nedlagte kafeen i Globusgården eventuelt blir overnattingssted.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Eiendomsselskapet bidrar også med ombygging med nødvendige brannvegger. Et annet eiendomsselskap, og flere andre aktører, bidrar med gratis strøm, slik Bymisjonen ikke trenger å ta noen av kostnadene.

Planen er å ha nattevakter som også har språkferdigheter for å betjene de utenlandske tiggerne som ønsker å overnatte i 2.-etasjen på Globusgården.

I forrige uke ble det kjent at Bragernes menighetsråd, som i fjor, har sagt ja til å gi tiggerne tak over hodet. Det var imidlertid ikke den beste løsningen, fordi menighetshuset ikke er så godt egnet til overnatting.

– Så nå har vi egentlig to alternativer, og det bør holde for å være sikre på at vi får i gang tilbudet, smiler Winstad.