NRK Meny
Normal

Slik skal skrantesjuken bekjempes

I en ny animasjonsfilm prøver Norsk Institutt for Naturforskning og Norsk Villreinsenter å forklare hva skrantesjuke er og hvorfor det er viktig å gå drastisk til verks for å stoppe den.

– Vi ser at skrantesjuken er en forferdelig vanskelig sykdom å forstå. Vi tror vi dessverre må leve med den og bekjempe den i lang tid fremover, forteller Bjørnar Ytrehus, dyrelege og forsker ved Norsk institutt for Naturforskning (NINA).

I samarbeid med Norsk Villreinsenter har de nå publisert en informasjonsvideo som forklarer hvordan den dødelige sykdommen smitter.

– Jeg tror det er viktig at folk får en forståelse av hva denne sykdommen er for noe og hvorfor det må så drastiske tiltak til for å få slutt på den, sier Ytrehus.

Må drastisk til verks

2200 villrein skal i høst felles i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke.

Den ordinære jakten varer fram til 31. oktober. Statens naturoppsyn håper jegerne klarer å felle opp mot 1.000 dyr. Etter det blir det satt inn statlige jaktlag som skal ta resten av stammen.

Nordfjella, som strekker seg over seks kommuner i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane, er ett av de to områdene i Norge der det er påvist skrantesyke.

NINA håper videoen kan gi en forståelse av hvorfor nettopp dette tiltaket er veien å gå.

– Ideen er at folk i større grad skal forstå hvorfor myndighetene har satt i gang så drastiske tiltak og at de skal være med å hjelpe til å bekjempe sykdommen, sier Ytrehus.

Hentar ut skrantesjuk villrein

Her blir en syk villrein hentet ut under jakta i Nordfjella.

Foto: Petter Braaten/SNO