Hopp til innhold

Rune var taus om seksuelt misbruk i over 25 år

Med kjærligheten kom åpenheten. Da Rune Torgersen traff Sara Esmailzadeh, fortalte han for første gang om overgrepene som skjedde da han var barn.

Sara Esmailzadeh og Rune Torgersen

Med kjærligheten kom åpenheten. Da Rune traff Sara, fortalte han om overgrepene som skjedde da han var barn.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Du tror jo at alle ser det på deg. Jeg tror at alle ser det, at det lyser lang vei hva som skjedde med meg.

Det er Sara som er den sterke av de to

Det er Sara som er den sterke av de to.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Rune Torgersen og Sara Esmailzadeh er et sånt par som vekker oppsikt. De er pene sammen, og så forelsket at det formelig slår gnister av dem. Sara er vakker, leken og blid. Rune er høy og maskulin. Når han går gjennom gatene i Drammen med armen rundt Sara, ser det ut som om han er den sterke. Så er det omvendt.

Tiet lenge

Sara var den første som fikk høre om det som var vondt, om hemmeligheten Rune hadde båret på alene siden han var 8-9 år.

Nå er Rune 37 år, og det er ikke lenger bare kona som har hørt ham fortelle den vonde historien om de to dagene med seksuelt misbruk, om invaderende overgrep som skulle prege ham som barn, og som voksen.

Sara Esmailzadeh og Rune Torgersen

- Det er Sara som holder meg i live, sier Rune.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ni av 77 er menn

Bris er et kompetanse- og støttesenter mot seksuelle overgrep, som dekker hele Buskerud. Her er det nå ni menn blant de 77 brukerne.

Det er ikke mange, og fagfolka ved Bris mener det er store mørketall, at gutter og menn som har vært utsatt for overgrep gjør som Rune gjorde lenge, lever med problemer som gjør dem syke.

– Man får veldig ofte vanskeligheter i forhold til seksualitet. Selvbilde, selvtillit, fortrengte følelser. Det setter seg gjerne i kroppen også. Det får virkning på hele deg som person, på personligheten og hvordan du har det.

Espen Christiansen, rådgiver ved Bris

Menn som kommer hit, setter pris på at det jobber en mann her, sier Espen Christiansen, som er rådgiver hos Bris.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Selve livsgnisten blir borte. Mange får så store psykiske problemer at de blir lagt inn, andre mister lysten på å leve, og forsøker å ta sitt eget liv. Dessverre lykkes en del av dem, sier Espen Christiansen.

Forstår hvordan det er å være mann

Espen er rådgiver ved Bris, og vet at en del av de mannlige brukerne synes det er fint at det jobber en mann der. En som forstår hvordan det er å være mann, og vet noe om forventningene som er knyttet til mannsrollen, som gjør det vanskelig å fortelle om overgrep.

– Noe av det med å være mann, handler om å ha kontroll. Det å bli utsatt for overgrep handler om å miste kontrollen, sier Espen.

Sara og Rune lærte å danse brudevalsen på Bris

Sara og Rune lærte å danse brudevalsen på Bris.

Foto: PRIVAT

Alle vonde følelser og tanker er lagt til side den dagen tonene fra valsen Bergrosa fyller rommene på Bris. Det er kort tid før Sara og Rune skal gi hverandre sitt ja, og det er kommet for en dag at ingen av dem har lært seg brudevalsen. En danseinstruktør som jobber ved senteret tar affære, og latteren og musikken stilner ikke før de to er sikre på trinnene.

Sara Esmailzadeh og Rune Torgersen

Sara og Rune er pene sammen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Hund og katt på homseparty

– Vi traff hverandre på et homseparty der vi var de to eneste heterofile. Vi var litt som hund og katt i begynnelsen. Men dagen etter kjørte Rune meg hjem, og siden har han blitt der, ler Sara.

Etter noen måneder fortalte Rune om det som skjedde med ham som barn. Det var noe med Sara, som gjorde at hele historien plutselig bare rant ut, forteller Rune.

Sammen fant de fram til Bris, som har åpne dører også for pårørende, som Sara. Der kan de få støttesamtaler og sosialt samvær. Det er temadager, gruppesamlinger og utflukter. Sara bruker ordet "hjem" når hun snakker om Bris, der hun og Rune etter hvert er blitt ressurspersoner som er til glede både for de ansatte og andre brukere.

Alt er bedre nå

Rune går til psykolog, og går jevnlig til støttesamtaler ved Bris. Han synes at alt er blitt mye bedre nå, og vil fortelle om hjelpen han har fått, fordi han vil at flere menn som har opplevd det samme som ham, skal søke hjelp.

– Hvis jeg ikke hadde kunnet stå fram og fortelle, hadde på en måte den kampen jeg har kjempa, vært forgjeves, sier han.

Sara Esmailzadeh og Rune Torgersen hos Bris

Sara og Rune trives hos Bris. Når Sara snakker om senteret, bruker hun ordet 'hjem'.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Rune Torgersen har jobba mange år i sikkerhetsbransjen. Han utstråler naturlig autoritet, og etterlater ingen tvil om at han kan være myndig når situasjonen krever det. Men når han snakker om Sara, blir han mjuk i stemmen.

– Sara betyr alt for meg. Hun er min største kjærlighet, en fantastisk støtte. Hun er faktisk den som klarer å holde meg samlet. Det er hun som holder meg i live. Hadde det ikke vært for henne, så hadde jeg nok ikke vært her nå i dag, tror jeg.

– Har du hatt det så ille?

Rune Torgersen

- Hvis jeg ikke kunne stå fram og fortelle, hadde kampen jeg har kjempa vært forgjeves, sier Rune Torgersen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg har det vel kanskje litt sånn ennå. Men slike tanker er ikke der lenger så mye som de har vært.

– Hva er det Sara og Bris har forandret?

– Det har vært en begynnelse og start for å få rettet meg opp litt. På Bris blir jeg behandlet som et menneske, ikke som et offer. Jeg klarer å takle hverdagen mye bedre nå enn jeg gjorde før. Bare det å klare å stå opp om morgenen, uten å få tusen tanker i hodet på ti sekunder, er deilig. Jeg klarer å samle meg nå.

– Hvorfor er det så vanskelig for menn å be om hjelp?

– Vi mannfolk er - vel - mannfolk. Vi er tøffe. Vi skal klare ting selv. Det er en feil tankegang, altså. Vi trenger hjelp vi også. Vi er ikke så tøffe som vi skal ha det til, rett og slett.

– Dette har kostet ham mye. Jeg er så stolt av ham, sier Sara.

Sara Esmailzadeh og Rune Torgersen

Sara og Rune vil dele sin historie får å få andre til å søke hjelp. - Det nytter, sier de.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK