– Velg med hjertet

DRAMMEN (NRK): Vitnemålsutdeling og avslutningsfest setter punktum for 10 års skolegang for tusenvis av tenåringer nå i juni. Det er mest fint, men også litt trist innrømmer både lærere og elever.

Tavle med sommerhilsen

SLUTT: Sommerhilsenen på tavla markerer at 10-års skolegang er over.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Vi må ha mange fargerike ballonger så det ikke blir så deprimerende.

Latteren sitter løst blant jentene som pynter til den siste festen med elever, lærere, foreldre og søsken. Senere på kvelden skal vitnemålene deles ut. Det er fint, men også litt trist at ti år på samme skole snart er historie, synes Tone Windel Ellefsen.

Tone Windel Ellefsen i 10. klasse på Gulskogen skole

Tone Windel Ellefsen blåser opp ballonger til avslutningsfesten.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Gulskogen skole i Drammen har elever fra 1. til 10. trinn, derfor har Tone kjent mange av klassekameratene fra hun var seks år. Noen av dem har også gått i barnehage sammen før de begynte på samme skole.

– Jeg synes jo det blir veldig trist fordi jeg har gått her i ti år og føler at vi er veldig samkjørte og har et godt miljø.

– Jeg kommer nok til å grine

Lærer Reidar Stenseng synes i likhet med elevene at det er litt vemodig med avslutning, han innrømmer at han kommer til å felle noen tårer når vitnemålene deles ut.

Reidar Stenseng, lærer Gulskogen skole

Lærer Reidar Stenseng innrømmer at han kommer til å grine en skvett når han skal sende årets 10.-klassinger ut i verden på nye eventyr.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg griner alltid litt på slike tilstelninger, det er jo både fint og litt vemodig.

Den erfarne læreren sender elevene fra seg med en sterk oppfordring.

– De må følge hjertet sitt i alle fall. Kjenne etter hva de har lyst til å gjøre videre. Det er mange krav til ungdommen om å være perfekt og det sliter ut mange. De må våge å bry seg om andre og ikke være så opptatt av det å være perfekt.

– Kommer til å savne vennskapene

Elevrådsleder Kaja Flæte skal holde tale på vegne av elevene under vitnemålsutdelingen. Hun har mange gode minner å dele.

– Vi har blitt om en liten familie med veldig mange søsken og mange foreldre. Jeg kommer til å savne det gode miljøet og de unike vennskapene vi har hatt gjennom 10 år sammen. Men det blir fint å få kortere skolevei, den videregående skolen jeg skal gå på ligger nærmere.

Kaja Flæte og Even Winter Eikelid

Elevrådsleder Kaja Flæte og Even Winter Eikelid.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Even Winter Eiklid synes det blir deilig å få noe nytt etter 10 år på Gulskogen skole.

– Men det har vært trygt og komfortabelt. Vi har hatt et godt skolemiljø og jeg opplever at det har vært lite mobbing og tull. Men det blir rett og slett litt forfriskende å komme i et nytt miljø på en ny skole.

De fleste av elevene vet ikke helt hva de skal bli når de blir voksne, men nesten alle skal gå på videregående. Men først er det noe alle gleder seg til:

– Ferie!

Og det er vel ærlig svart etter at 10 års skolegang er over.

Elever pynter til avslutning
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK