La ut navnene på voldtektsofre

Norsk Redaktørforening offentliggjorde navnene på voldtektsofre.

La ut navnene på voldtektsofre

Kjennelsen har ligget ute i over en uke.

Foto: Faksimile: Google

Norsk redaktørforening publiserte i forrige uke kjennelsen som kom etter at avisen Drammens Tidende ble nektet å bruke kommunikasjonsverktøyet CoveritLive, et verktøy hvor journalisten kommuniserer direkte med leserne.

I denne kjennelsen står navnene på de dømte og fornærmede i barnehagebrannsaken som har gått i Drammen tingrett de siste ukene. Fem gutter stod tiltalt for flere barnehagebranner, flere voldtekter, trusler, tyveri og ulovlig oppbevaring av våpen.

- Menneskelig glipp

- Dette er sterkt beklagelig og en ren menneskelig glipp, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

Norsk Redaktørforening ble gjort klar over at kjennelsen med navnene på de tiltalte og fornærmede fortsatt lå ute da de ble kontaktet av NRK.

De har tidligere fjernet den fra sine nettsider,men artikkelen er fortsatt tilgjengelig via andre søkemotorer lørdag.

- Vi har kontaktet Google for å få hjelp til å fjerne lenken, men det kan ta noe tid før den er borte, sier Jensen.

Kjennelsen har ligget ute i over en uke.

- Ødeleggende for de involverte

Petter Bjørk er forsvarer for den 17 år gamle gutten som er dømt for å ha tent på Ekenbygget på Åmot og alle de fem barnehagebrannene.

- Jeg synes det er forstemmende at de har lagt ut navnene. Det som er verst er at guttene kan bli heftet med disse handlingene i mange år fremover, sier Bjørk.

Han understreker at dommeren valgte å anonymisere dommen for å unngå at navnene skulle komme ut.

Ikke anonymisert

De tre jentene som hevder å ha blitt voldtatt av to av de tiltalte orket ikke å være tilstede da rettsaken pågikk. Dørene ble også lukket under behandling av voldtektssaken for ikke å identifisere jentene. To av guttene ble dømt for to av voldtektene, men frikjent for den tredje.

Dommeren har bestemt at dommen kun skal gjengis i anonymisert form for å beskytte de involverte på grunn av deres unge alder. Men kjennelsen Norsk Redaktørforening har publisert er ikke anonymisert av retten, og foreningen har dermed ikke brutt loven. Men dommer Trygve Øydne synes det er uetisk av Norsk redaktørforening å publisere navnene.

- Dette er en veldig tragisk sak for de tiltalte og fornærmede. Dette skulle aldri vært gjort, sier Trygve Øydne.

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening tar selvkritikk for at de publiserte kjennelsen ut å fjerne navnene.

- Det jeg som har ansvaret for nyhetsbrevet som ble sendt ut, og jeg burde oppdaget det. Det gikk litt for fort, sier Jensen.