NRK Meny
Normal

– Vi gjør mer enn nødvendig

– Er det kommunens oppgave å bære inn ved til folk, strø for dem, eller ta ansvaret for klesvasken deres? Noen oppgaver må folk klare sjøl, og jeg tror strengt tatt vi gjør mer enn nødvendig, sier ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye.

Bent Inge Bye

Ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye (Ap), mener ikke kuttene kommunen må gjennom er dramatiske.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Kommunen snur alle steiner for å kutte kostnader etter overforbruk på rundt 60 millioner kroner i fjor. Og det er innen helse– og omsorgstilbudet kommunen nå leter med lys og lykte.

– Det er innen helse– og omsorg vi bruker mest penger. Både når det gjelder undervisning og tekniske tjenester er vi blant de kommunene som bruker desidert minst penger, selv om vi har et veldig godt tilbud. Så de etatene drives godt og rasjonelt. Klarer vi ikke å kutte kostnader i helse– og omsorg, vil det gå ut over de andre tjenestene, for vi klarer ikke å trylle penger, sier ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye.

Onsdag kveld møttes formannskapet for å diskutere kuttene kommunen må gjennomføre.

– Skal ikke rasere helse – og omsorg

Kommunens skatteinngang ligger ifølge Bye på rundt 80 prosent av landsgjennomsnittet. Likevel mener han at med et totalbudsjett på 1,4 milliarder kroner, er ikke kuttene så dramatiske.

Realiteten er uansett at kostnadene må ned, og kommune vil nå sjekke med nærliggende kommuner, for å sjekke om tjenestetilbudet i Nedre Eiker samsvarer med det andre kommuner gir.

– Jeg kan forsikre at vi ikke skal rasere helse– og omsorgstilbudet og gjøre det vanskeligere for eldre. Alle skal få en god behandling, sier Bye.

– Er det kommunens oppgave å bære inn ved til folk, strø for dem, eller ta ansvaret for klesvasken deres?

Bent Inge Bye

Tar hjem brukere

Skjermede brukere med spesielle behov vil få en ny hverdag. Det er mennesker som trenger spesiell behandling eller ekstra tilsyn. Kommunen leier i mange tilfeller disse tjenestene av andre aktører. Hver enkelt bruker kan ifølge Bye koste mellom fem og sju millioner kroner årlig. Han forteller at mens andre kommuner bruker tre-fire millioner kroner på å kjøpe slike tjenester, bruker Nedre Eiker 25 millioner kroner årlig.

– Vi kan ta hjem en del av disse brukerne og behandle de for en langt lavere kostnad, sier Bye.

De ansatte blir involvert

Kommunen har lenge vært klar over situasjonen, og jobben med å kutte kostnader er allerede i gang. Overtidsbruken og innleie av vikarer skal allerede være redusert til et minimum.

De ansatte blir nå involvert i den kuttprosessen kommunen har foran seg.

– De bretter opp ermene og skal være aktivt med i prosessen. Det blir møter mellom administrasjonen og de ansatte en gang i uka. Ansatte gir uttrykk for at dette ønsker de å være med på, for de ser at kuttene er nødvendig, sier Bye.

Vil unngå oppsigelser

Onsdag ble det kjent at Utekontakten legges ned, men de to ansatte går over til barnevernet i kommunen. Hvor mange ansatte som eventuelt mister jobben, er ikke klart. Men innen helse– og omsorgssektoren er det ifølge Bye stor gjennomtrekk av ansatte. Derfor vil en eventuell nedbemanning kunne gjøres uten at noen blir sagt opp.

– Det er mulig noen frykter for arbeidsplassene sine. Men Nedre Eiker er en trygg og god arbeidsplass, så jeg tror den frykten er ubegrunnet, avslutter Bye.