Konfliktløserkurs skal skape asylro

Kurs i konfliktløsning blant asylsøkere kan gi brede positive virkinger, mener mottaksleder.

Konfliktløsningskurs.

15 ungdommer deltok på konfliktsløsningskurset.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Denne uka har 15 unge asylsøkere fra Hol statlige mottak gått på konfliktløsningskurs. Kurset søker etter metoder for å løse små og store konflikter på mottakene og i samfunnet generelt.

– Dette kan skape gode konfliktløsere som vil bli en stor ressurs for hele samfunnet, mener kursleder Geir Dahle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John og Sherwan.

John og Sherwan spiller rollespill for å løse konflikter.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Forhindrer bråk

Asylsøkerne lærte å takle små og store konflikter, og mottaksleder Hugo Limkjær tror at slike kurs er nyttige både i og utenfor mottak.

Limkjær som var mottaksleder på Lier Ventemottak under den tragiske brannen, tror kanskje et slikt kurs kunne forhindret det som skjedde på mottaket i Lier.

Leder for Lier ventemottak, Hugo Limkjær.

Brannen ved Lier ventemottak kunne kanskje vært unngått hvis asylsøkerne der hadde gjennomgått konfliktløserkurs, mener mottaksleder Hugo Limkjær.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det var en annerledes situasjon med 140 beboere med endelig avslag, som ikke har noe håp om å få bli i Norge og de lever under andre forhold med mindre, penger, aktiviteter og oppfølging. Det er klart at hadde man fått kurs blant sånne beboere så ville det sikkert ha vært positivt, sier han.

Limkjær tror at konfliktløserkurset kan forhindre bråk og knuffing på mottaket både i Hol og andre steder i landet.

– Vi har enslige mindreårige mellom 15 og 18 år og de er i en fase i livet hvor det lett kan bli litt knuffing spesielt når de bor under samme tak, det ser vi blant norske ungdom og. Vi har hatt fokus på forbyggende konfliktarbeid hele tiden. Det har vi lyktes med og vi har hatt få enkeltepisoder og et stort sett godt miljø. Dette kurset er et ledd i det, sier han.

– Viktig ressurs

Kursleder Geir Dahle tror at mange av de som deltok på dette kurset kan bli en viktig ressurs i det norske samfunnet.

– For eksempel i samarbeid norske ungdommer på fritidsklubber, på skoler og andre steder hvor man kan skape møteplasser der ungdommer blir kjent med hverandre og samarbeide om små prosjekter som kan ha en stor betydning for unge mennesker, sier han.

Unggutten John Moyo frå Zimbawe deltok interessert i kurset denne uka. Han tror at han vil få bruk for det han har lært hele livet, og i hele verden.

– Når man har lært slikt som dette så vet man hvordan man skal respektere andre i enhver konflikt en møter i livet. Det jeg har lært her vil jeg bruke overalt, sier han.