NRK Meny
Normal

Kronprinsen til Kongsberg for å forberede seg til verdensutstilling

Kronprins Haakon dro ens ærend til Kongsberg-gruppen onsdag for å lære mer om norske bedrifter. Snart skal han på samme utstilling som åtte millioner andre.

Kronprins Haakon og Walter Qvam

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam ønsket Kronprinsen velkommen til Kapteinhaugen, KVs gamle direktørbolig, nå representasjonslokaler for selskapet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

En lang svart Lexus kjører sakte opp foran trappen til Kapteinhaugen, den fasjonable direktørboligen ved Kongsberg Våpenfabrikk. Det er kronprinsen som kommer på besøk.

Han skal forberede seg til Expo 2012 som åpner i Sør Korea i mai, og har selv bedt om å få komme til Kongsberg.

Den gamle våpenfabrikken har for lengst fått nytt navn og direktørboligen fra 1902 er omdannet til representasjonslokaler for Kongsberg Gruppen. Men omgivelsene er de samme majestetiske og direktørboligen framstår med nyoppusset verdighet og eleganse og danner en perfekt ramme for et kronprinsbesøk.

Ønsker dypere forståelse

Det er konsernsjef Walter Qvam som tar imot Kronprins Haakon. Det bukkes og håndhilses og kronprinsen glemmer nesten at han har lovet å snakke med pressen. Men han stopper og begrunner sitt Kongsberg-besøk.

– Det er fint å ha en litt dypere forståelse for norske bedrifter når jeg er på reise i andre land og har samtaler med myndigheter der, sier Kronprins Haakon.

– Kronprinsen kjenner noe til Kongsberg Gruppen fra før, hva er det som imponerer deg?

– Det er jo ett av de store norske konsernene som har fått til veldig mye, og som jobber aktivt med samfunnsansvar, med miljø- og klimaspørsmål og menneskerettigheter og det synes jeg er viktig, sier Kronprins Haakon.

– Hva tenker Kronprinsen om rollen som Kongsberg Gruppen har på Expo 2012?

– Det er veldig spennende at Kongsberg bruker den anledningen og at de synes det har verdi. Jeg skal dit selv, så da får vi gjøre et felles framstøt for Norge der, sier Kronprinsen.

Kronprins Haakon og Walter Qvam

Kronprins Haakon og Walter Qvam stiller seg opp til ære for pressen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Sammen med åtte millioner andre

Kongsberg Gruppen er ett av fire norske selskaper som skal profilere norsk industri på Expo 2012.

Det er regjeringen som har bestemt at Norge skal være representert på verdensutstillingen i Yeso i Sør Korea. Tema for utstillingen er bærekraft i marin og maritim sektor. Det er ventet at åtte millioner mennesker vil besøke utstillingen som i 2010 var i Kina.

Konsernsjef Walter Qvam er veldig glad for at kronprinsen kommer til Kongsber på eget initiativ.

– Det er ingen tvil om at Kronprinsen med sitt engasjement er en døråpner for oss og annen norsk industri, sier Qvam mens han venter på den lange svarte bilen.

Ingen kongelig lunsj

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie sier Kronprisen vil få en orientering om selskapets nåsituasjon og mulighetene framover.

– Og så ønsker vi en dialog rundt dette. Vi vil også si noen om vår stolte historie og så vil vi komme inn på Norges og Kongsberg Gruppens deltakelse under Expo, bekrefter kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

– Hva har dere tenkt å servere kronprinsen?

– Dette er et rent arbeidsmøte, så det blir bare en enkel lunch.