Kripos bruker brannhund i ruinene i Hemsedal

Kripos er fredag morgen i gang med etterforskingen etter brannen i Hemsedal statlige mottak. Brannruinene har inntil nå vært for varme til at spesialistene har kunnet lete etter årsaken til brannen. Nå har de satt inn brannhund.

Den spesialtrente brannhunden fra Kripos søker nå etter spor som kan føre til oppklaring av hva som skjedde da deler av Hemsedal statlige mottak brant ned til grunnen natt til onsdag.

Før klokka to natt til onsdag tok det fyr i en eldre del av Hemsedal statlige mottak. Administrasjonsbygget og et kjøkken som ikke var i bruk, brant ned til grunnen. Det var kaotiske tilstander då 162 flyktninger måtte evakuere. Blant dem var flere barn.

Kripos på Hemsedal statlige mottak 2

Flere hvitkledde etterforskere fra Kripos er fredag formiddag i gang med omfattende tekniske undersøkelser i ruinene av administrasjonsbygget og et kjøkken, hvor brannen mest sannsynlig startet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Politiet har ventet på at brannruinene skulle bli kalde nok til undersøkelser. Fredag morgen gikk tre hvitkledde etterforskere fra Kripos inn i området for å skaffe seg et første overblikk. De skal ha spesialkompetanse på blant annet elektrisitet og brennbare materialer.

Nordre Buskerud politidistrikt ba allerede onsdag om bistand fra Kripos. Det ble også rekvirert brannhund. Den er nå satt i arbeid og leter etter spor i asken.

Brann ved Hemsedal asylmottak

Det var kaotiske tilstander da det tok fyr i Hemsedal statlige mottak natt til onsdag denne uken. Beboerne måtte evakueres, og administrasjonsbygget brant ned til grunnen.

Foto: Hallgrim Ødegård / NRK

Mange ubesvarte spørsmål

Det ble tidlig funnet en bensinkanne ved brannruinene på asylmottaket.

Lensmann i Gol og Hemsedal - Inger Lill Lanes.

Regionlensmann i Hallingdal, Inger Lill Lanes, sier ett av sporene etter brannen er en bensinkanne. Hun mener dette ikke nødvendigvis peker i retning av at brannen ble påsatt.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Jeg kan bekrefte at det er funnet en bensinkanne. Vi jobber med å undersøke rundt den, selvfølgelig. Den er ett spor og kan vise i en retning for så vidt, men samtidig kan det også ha en helt naturlig forklaring at den er der, utdyper Lanes overfor NRK.

Brannhund i ruinene

Brannhunden til høyre i bildet snuser metodisk gjennom brannruinene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Lanes presiserer at politiet ikke har noen spesiell mistanke om at brannen er påtent, men sier de etterforsker bredt i lys av asylbrannene i Sverige.

– Det har vært brukt som et lager, og da kan det være naturlig at den bensinkannen har kommet på utsiden, sier Lanes.

162 flyktninger bor i midlertidig innkvartering

Beboerne er nå spredd flere steder i Hemsedal, blant annet på hotell og pensjonater.

– Jeg er veldig glad for at alle beboerne er like hele. Det er takket være en fantastisk innsats av de ansatte, av det profesjonelle personellet og av beboerne selv, som har opptrådt helt eksemplarisk, forteller Herland.

Ordfører i Hemsedal kommune, Oddvar Grøthe (Sp), sier bygningen som brannmannskapet reddet, trolig vil kunne brukes fortsatt.

– Men det er litt for tidlig å si når beboerne vil kunne vende tilbake, sier Grøthe.