Hopp til innhold

Endelig skal krigsveteranene hedres

34 krigsveteraner fra Buskerud hedres med medalje i dag. Det er 70 år siden frigjøringsdagen.

Krigsveteraner
Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

I dag er det altså 70 år siden krigen var slutt her i Norge og til sammen 34 nålevende veteraner fra Buskerud skal hedres med en minnemedalje i gull. To av dem er Jan Bacher-Owe og Erik A. Eriksen fra Drammen. Begge var sambandsfolk under krigen, de er nå 92 og 93 år gamle.

Ble telegrafister

Krigsveteraner hedres

I dag skal mange av veteranene fra andre verdenskrig hedres med medaljen i gull i festsalen i Rådhuset i Øvre Eiker. Deriblant Jan Backer-Owe og Erik A. Eriksen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Tilfeldighetene vil ha det til at Jan Backer-Owe og Erik Eriksen er blitt gode naboer. I albumet til Erik er det bilder fra krigen som starta da guttene bare var 17 og 18 år gamle. Begge hadde vært speidere og tyskerne hadde tatt mange av telegrafistene.

– Det var for at det ikke skulle bli mangel på telegrafister at vi også meldte oss til det. Vi ville jo delta vi også.

Dro til bygda

På Østskauen i nærheten av Røysjø øvde guttene på morse for å bli telegrafister. En kveld måtte de et ærend ned i bygda i Skoger.

– Den kvelden vi var nede kom tyskerne og tok alle gutta som lå og passa på slippet inne på Østskauen, de putta dem på Grini. Erik og jeg var de eneste som slapp unna, fordi vi blei sendt ned til bygda om kvelden.

Erik forteller at han måtte finne seg et skjulested og at han dro av sted til Telemark. Jan søkte dekning i Vestfold, han tenkte for sin del aldri på at tyskerne skulle ta ham.

Norge takker

Hos fylkesmannen i Buskerud teller førstekonsulent Kari Ølstad Jansen hvor mange gjenlevende som skal hedres med medalje i dag. Hun viser fram medaljen der det på den ene siden står "Norge takker deg for innsatsen 1939 – 1945".

– Det er helt fantastisk hva de har gjort, sier Kari Østad Jansen.

Etter hvert bygde Jan og Erik celler sammen på Vestskauen og den siste vinteren ble de utkommandert til Eggedalsfjella. Der gjemte de våpen som ble sluppet fra fly, og sendte kodemeldinger til andre forlegninger rundt i fjellet. Noen dager før krigens slutt befant de seg på Haglebu. Jan og Erik og resten av gjengen fikk beskjed om at tyskerne var på vei inn til dem.

Jan Backer-Owe og Erik A. Eriksen

Jan Backer-Owe og Erik A. Eriksen sammen med venner ved minnesmerket på Haglebu.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Mange soldater mista livet i Haglebuslaget som fulgte, men Jan og Erik berga seg. Og 8. mai kom endelig freden.