NRK Meny
Normal

Naboer: – Forlanger et nytt sprengningsfirma

Beboerne som fikk skadet husene sine i sprengningsulykke i Hole, krever at et annet firma tar over sprengningsarbeidet. De nærmeste dagene starter arbeidet opp igjen.

Sprengningsulykke Klokkerenga i Hole

Slik så det ut på kjøkkenet til Ondrej Pekarek etter sprengningen.

Foto: Ole Edvin Tangen

Det var torsdag i forrige uke flere hus ble skadet etter en sprengningsulykke i Klokkerenga i Hole. En av naboene, Ondrej Pekarek, måtte søke dekning.

Ondrej Pekarek

Ondrej Pekarek mener det er bare flaks at han og hans gravide kone ikke ble drept.

Foto: Privat

– Jeg opplevde det som veldig skremmende. Da jeg hørte sprengsalven så jeg stein som fløy forbi hodet mitt, sa Ondrej Pekarek til NRK få timer etter ulykken.

Les også:

Får starte arbeidet igjen

Sprengningsarbeidet ble stanset inntil videre, i påvente av at politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, skulle etterforske ulykken. Det er firmaet Norsk fjellsprengning AS som har stått for sprengningsarbeidet.

Sprengstofflager i Krødsherad

Per Isdal er senioringeniør i DSB.

Foto: NRK

DSB vil ikke si noe om årsaken, men de har uansett konkludert med at sprengningsarbeidet kan gjenopptas.

– Virksomheten (Norsk Fjellsprengning AS journ.anm.) har oversendt DSB en gjennomgang av uhellet. De har også beskrevet tiltak for å forhindre at lignende uhell skjer igjen. Det er bakgrunnen for at de får starte igjen, sier senioringeniør Per Isdal i DSB.

Han forteller at tiltakene går på å hindre at det spruter stein, ved at sprengningsstedet dekkes bedre til. I tillegg har sprengningsfirmaet lovt å fylle med stein foran der de sprenger.

Sinnene i kok

Naboene reagerer kraftig på at arbeidet skal starte opp igjen. De har i et brev bedt prosjektansvarlig for utbyggingen om å finne et annet sprengningsfirma.

– Vi føler oss ikke trygge i våre egne hus og vil ikke akseptere at Norsk fjellsprengning AS fortsetter med noe som helst her. Vi forlanger en ny underleverandør som garanterer vår sikkerhet, skriver beboerne i brevet.

De har fått et skriv fra sprengningsfirmaet om hvordan de best kan sikre seg selv. Dette skrivet er også med på å sette sinnene i kok. I skrivet står det blant annet at naboene bør reise bort hvis de føler seg usikre.

– Dette synes vi er forferdelig. Vi blir med andre ord bedt om å bruke av egne penger, fordi sprengningsfirmaet ikke kan garantere for vår sikkerhet, sier nabo Ondrej Pekarek.

Varslingsprosedyrer

I skrivet som sprengningsfirmaet har sendt til beboerne, anbefaler de at folk som føler seg usikre reiser bort. I brevet beklager de også hendelsen i forrige uke.

Foto: Faksimile

– Respekter avgjørelsen

Utbygger i Hole er det lokale selskapet Klokkerlia utvikling. En av eierne i selskapet, Anders Bjerke, forteller at det er laget en revidert sprengningsplan. Arbeidet tas opp igjen torsdag eller til uka.

– Vi mener naboene må respektere avgjørelsen om å starte opp igjen sprengningsarbeidet, sier Bjerke.

Daglig leder i Norsk Fjellsprengning AS, Marius Haugen, skriver til NRK i en SMS at han ikke ønsker kommentere naboenes utspill.