Krever innsyn i idrettsforbundets pengebruk fra før 2015

Buskerud Idrettskrets ber formelt toppene i Norges idrettsforbund om å vise fram den konkrete pengebruken også før 2015.

tvedt

I et brev til idrettspresident Tom Tvedt framsatte Buskerud Idrettskrets et krav om å oppheve vedtaket om at innsyn i reiseregninger og andre bilag bare skal gjelde fra 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det melder Drammens Tidende.

Kretsleder i Buskerud Idrettskrets, Roar Bogerud, hadde i november et samlet styre i ryggen da han i et brev til idrettspresident Tom Tvedt framsatte et krav om å oppheve vedtaket om at innsyn i reiseregninger og andre bilag bare skal gjelde fra 2015.

Bogerud mener det ikke foreligger en god nok begrunnelse for hvorfor man ikke vil åpne opp for innsyn også før 2015 og ønsker en bedre forklaring.

Helleland enig

Idrettskretsen får støtte av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som sier hun forventer at Norges idrettsforbund (NIF) ordner opp i saken slik Buskerud Idrettskrets krever.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland støtter Buskerud idrettskrets' krav om innsyn.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Godt styresett og full åpenhet er sentralt for å bygge denne tilliten i Idretts-Norge. Fra 2017 har departementet stilt krav om innsyn for allmennheten i regnskap ned på bilagsnivå for NIFs sentralledd, sier kulturministeren til Drammens Tidende.

– Samtidig har jeg oppfordret NIF til også å åpne for innsyn tilbake i tid. Dette mener jeg er nødvendig for tilliten til idretten.

Sier nei

Men styret i Norges idrettsforbund er uenige og mener alle spørsmål om pengebruken, blant annet fra OL i Sotsji, har blitt redegjort i detalj.

– Dette er en stor sak som idrettsstyret har jobbet mye med det siste halve året, og det endelige vedtaket ble fattet i desember-møtet. Vi har selvfølgelig lest brevet fra Buskerud idrettskrets, og vurdert det. Men vi mener at vi har hatt et ansvarlighetsregime også før 2015, ved at regnskapene er kvittert ut og rapport til departementet, og vedtatt av idrettstinget, sier nestleder Kristin Kloster Aasen til avisen.

Kristin Kloster Aasen

Nestleder Kristin Kloster Aasen i NIF mener alle spørsmål om pengebruken før 2015 er redegjort.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Eneste idrettskrets

Buskerud er den første og foreløpig eneste idrettskretsen som formelt har bedt idrettsstyret oppheve vedtaket, men Troms idrettskrets følger trolig etter, melder VG.

Styreleder i Buskerud idrettskrets, Roar Bogerud, får nemlig full støtte av lederen i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund.

– Dette kan NIF være sikker på: De vil få flere slike henvendelser. Jeg skal ta saken opp med mitt styre, og oppfordrer samtidig både Finnmark og Nordland idrettskrets til å gjøre det samme, sier Bjørklund til VG.

Tidligere idrettspresident Tove Paule understreker at hun ikke har noe å skjule og gir overfor Drammens Tidende støtte til det ferske kravet om økt innsyn.

– Jeg tror det hadde vært lurt. Mange er opptatt av utgiftene i forbindelse med Sotsji-OL i 2014, og hemmelighetskremmeri skaper mistanke om at det er noe å skjule.