Hopp til innhold

– Kunne avverget Gulskogen-brannen

– Dødsbrannen på Gulskogen i 2008, der sju polske arbeidere mistet livet, kunne vært unngått om boligen hadde blitt kontrollert tidligere, tror brannvesenet i Drammen.

Brann på Gulskogen

Sju menn omkom i brannen på Gulskogen i november 2008.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Sju polske arbeidere mistet livet i brannen på Gulskogen høsten 2008 . Mer enn 20 utenlandske arbeidere bodde i huset som verken hadde røykvarslere eller slukkeapparater. Nå kan et nytt samarbeid om helse og sikkerhet for gjestearbeidere redde liv, tror avdelingsleder ved Drammenregionens brannvesen, Odd Ellingsen.

Odd Ellingsen, Avd.sjef forebyggende ved Drammen Brannvesen.

Odd Ellingsen tror dødsbrannen på Gulskogen kunne vært avverget hvis boligen hadde blitt kontrollert.

Foto: Masha Dundic / NRK

– Hvis vi hadde kommet inn i boligen på Gulskogen før brannen, så ville den høyst sannsynlig vært unngått. Da ville vi ha avdekket feilene. Vi har avdekket feil i lignende boliger i etterkant, som da ikke har tatt fyr, sier Ellingsen.

Tatt grep

Etter brannen på Gulskogen er det gjort grep for å unngå lignende tragedier.

Brannvesenet i Drammensregionen samarbeider nå med Arbeidstilsynet, det lokale eltilsynet, byggetilsynet i kommunene og politiet. – Denne gruppa har bedre mulighet til å komme inn i bygninger for å se på boligforhold for utenlandske gjestearbeidere, sier Ellingsen.

Krever tilsyn hos gjestearbeidere

I en fersk undersøkelse gjennomført av Norsk brannvernforening, oppgir nær en tredel av landets brannvesen at det har vært en eller flere brannutrykninger til utleieboliger for gjestearbeidere de siste to årene.

Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen

Dagfinn Kalheim vil at myndighetene innfører årlig branntilsyn med boliger til gjestearbeidere.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

– Undersøkelsen viser at det er knyttet betydelig brannrisiko til utleieboliger for gjestearbeidere. Derfor mener vi at myndighetene må innfører et årlig branntilsyn med slike boliger, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Av den samme undersøkelsen går det fram at 28 prosent av Norges brannsjefer vurderer brannsikkerheten i slike boliger som dårlig, eller svært dårlig.

Ofte kulturforskjeller

– Utleieboliger for utenlandske gjestearbeidere kan utgjøre spesiell risiko fordi de ofte er forbundet med branntekniske feil og mangler. De er også bebodd av mange personer med en annen sikkerhetskultur enn vår. Ofte er de heller ikke kjent med krav og rettigheter knyttet til leie av boliger, sier Kalheim.

Det har vært en del store branner senere år som har rammet denne risikoutsatte gruppen:

  • April 2012: Et hus brant ned til grunnen på Fornebu i Bærum. Huset var bebodd av 38 gjestearbeidere fra Polen og Litauen.
  • November 2009: To gjestearbeidere fra Polen omkom da hybelhuset de bodde brant hel ned. 39 personer hadde registret adresse i dette huset.
  • Desember 2008: 7 polakker omkom i en katastrofebrann på Gulskogen i Drammen.

Stenger på stedet

Mangel på varslingsanlegg og slokkemidler samt overbelastede elanlegg er ting som brannvesenet ofte opplever når de kontrollerer boliger til utenlandske gjestearbeidere.

– Hva er det verste du har sett på en slik kontroll?

– Jeg vil ikke trekke fram noen spesielle episoder, men det går generelt på sikkerhet. Vi har stengt bygninger med umiddelbar virkning, og da er sikkerheten veldig dårlig, understreker Odd Ellingsen ved Drammenregionens brannvesen.

Tror på krav om kontroll

Brannforebyggende arbeid for særskilte risikogrupper er et av temaene som vil bli belyst under Brannvernkonferansen i Hamar 7. og 8. mai. Konferansen arrangeres av Norsk brannvernforening og samler store deler av det brannfaglige miljøet i Norge.

– Brannvernforeningen vil ha økt kontroll med boliger hvor gjestearbeidere bor. Hva mener du om det?

– Jeg er enig i det. Utfordringen til brannsjefene rundt i landet er nok å finne hjemmelsgrunnlag for å kunne gjøre det, fordi denne type boliger faller mellom to stoler. Her må man gå sammen flere etater for å skape en plattform for å kunne kontrollere boligene, sier Ellingsen.

– Avhengig av tips

Erfaringene fra Drammensregionen viser at samarbeidet mellom etatene fungerer svært bra, sier Ellingsen.

– Vi har en tipstelefon og en tipsknapp på hjemmesiden vår. Vi er helt avhengig av tips fra publikum for å finne disse boligene. Det har vært en stor suksess, og vi følger opp alle tips som kommer inn, sier Ellingsen.

Med samarbeidet på tvers av etater er brannvesenet i Drammensregionen blant de fremste i Norge når det gjelder forebyggende brannvern i boliger med gjestearbeidere.

– Vi holder foredrag rundt om i landet fordi vi er blant de første som er kommet så langt som dette, sier Ellingsen.