NRK Meny
Normal

Krever billigere sykehus

De har brukt fem år og 35 millioner kroner på å planlegge sykehuset. Nå ber helseregionen dem om å skrinlegge planene.

Gullaug sykehuset
Foto: Sykehuset Buskerud

Et nytt sykehus på Gullaug i Lier blir altfor dyrt. Nå vil Helse Sør-Øst ha Sykehuset Buskerud til å planlegge et langt billigere sykehus.

Sykehuset Buskerud brukte fem år og 35 millioner kroner på å planlegge nytt sykehus på Gullaug i Lier. Nå ber helseregionen sykehuset om å legge vekk planene.

LES: Forvirring rundt tomta

Er ikke enig

Helse Sør-Øst vil ha et langt billigere sykehus,  et sykehusledelsen i helseregionen mener Sykehuset Buskerud må betale selv.

Helse Sør-Øst ønsker å få utredet nye alternativer. Og målet er at prisen blir slik at Sykehuset Buskerud skal klare å betale lånekostnadene selv.

Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Buskerud Runar Nygård er ikke enig i at dette betyr at sykehuset nå må starte planleggingen helt på nytt.

- Nei det betyr det ikke. Dette betyr at vi skal legge til grunn den funksjonsutredningen som er gjort ute på Gullaug, og anvende den som en bunnplanke for den videre jobbingen, sier han.

Uklart

Planene Sykehuset Buskerud har lagt fram på Gullaug omfatter et nytt sykehus til mer enn fem milliarder kroner. Nå vil helseregionen ha nye alternativer. Helse Sør-Øst er i gang med å omorganisere helsevesenet, og akkurat nå er det uklart hva slags sykehus man vil ha behov for i Buskerud.

- Det er indikert at Sykehuset Buskerud, sammen med Sykehuset i Asker og Bærum, sykehuset på Ringerike og Blefjell skal gå sammen om et sykehusområde. Det vil kunne påvirke dimensjonen på det nye sykehuset både oppover, at det kan bli større, eller at det blir mindre ved at man lokaliserer det på en litt annen måte, sier Nygård.

Vil ha ned prisen

Nå dukker også alternativet med å bygge ut sykehuset der det ligger i Drammen opp igjen på ny. Runar Nygård bekrefter at det er et av alternativene som blir sett på for å få ned prisen.

- Vi må se på et betydelig rimeligere alternativ, og den utredningen foreligger, så det er ikke så mye mer annerledes enn det vi har gjort.

Nå står det ingen ting i brevet fra Helse Sør-Øst om Gullaug. Men det bekymrer ikke Runar Nygård.

- Det betyr ingenting,. For det er en forpliktelse Helse Sør-Øst har fått fra helseministeren at de skal gå inn i en forhandling rundt Gullaug, som er det stedet man kan plassere et sykehus, sier han.