Hopp til innhold

Krever åpenhet rundt innsamling

Skal du gi brukte klær til folk som virkelig trenger det, bør du velge en organisasjon som samler inn i full åpenhet, mener Innsamlingskontrollen. Flere organisasjoner havner på svartelista.

Folk oppfordres til å fylle klær i denne gule plastsekken

Folk får en sammenbrettet plastsekk i postkassa med oppfordring om å fylle den med klær til trengende.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Det er et internasjonalt marked for salg av tøy. Vi mistenker at en del tøy ikke kommer trengende til gode, men at det er en form for næringsvirksomhet, selv om innsamleren fremstiller det som et ideelt foretak, sier leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen.

Børre Hagen, Innsamlingskontrollen

Børre Hagen er leder i Innsamlingskontrollen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Innsamlingskontrollen er et nasjonalt kontrollorgan som skal gi trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig, og at penger som samles inn går til det formålet som er oppgitt.

Flere er svartelistet

Flere firmaer har havnet på svartelista, og en av dem er organisasjonen Velgjerning fra Sylling i Buskerud. De samler inn brukte klær i drammensdistriktet, men har ikke oppgitt hvilken organisasjon som tar i mot klærne. De har heller ikke levert inn budsjett til Innsamlingskontrollen. Innsamlingskontrollen ønsker åpenhet om virksomheten, men Velgjerning svarer ikke på Innsamlingskontrollens henvendelser.

– Vi har fått en klage på dem, og vi har prøvd å kontakte dem med gjentatte purringer, men de svarer ikke. De ønsker tydeligvis ikke offentlighetens søkelys på seg, sier Hagen.

Krever åpenhet

For å komme seg ut av Innsamlingskontrollens svarteliste kreves det åpenhet.

– Hvis man henvender seg til offentligheten og ber om tillit, må man også være åpen om alle sider av virksomheten. Da må man legge fram regnskaper, fortelle hvem som står bak innsamlingen og kunne redegjøre for hvordan midlenes som samles inn forvaltes, sier Hagen.

Flere personer NRK har vært i kontakt med, forteller at de har fått en gul plastsekk i postkassa fra Velgjerning. De ber om at sekken fylles med klær og annet. Det som samles inn, skal ifølge innsamleren sendes til Ukraina og andre land i øst.

NRK har også forsøkt å komme i kontakt med Velgjerning via telefon og e-post, men så langt uten hell.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Oppfordring fra tøyinnsamlere

På plastbrevet som følger med, ber Velgjerning folk legge sko, undertøy, sengetøy, gardiner, vesker, belter, håndklær, leker og kosmetiske produkter i plastsekken. Den hentes hjemme hos folk.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Gode priser på brukt tøy

Fretex har samlet inn klær lenge. De forstår at enkelte kan la seg friste av økonomisk utbytte ved innsamling av klær.

– Prisen på tøy her hjemme er god når det selges på bruktmarked i andre land. Så både seriøse og mindre seriøse aktører melder seg på, sier logistikk- og produksjonssjef Arnt-Willy Hjelle i Fretex.

Også Kirkens Bymisjon samler inn klær i drammensdistriktet. Daglig leder i Drammen, Jon-Ivar Windstad, forstår at folk lar seg friste av at tøyet hentes hjemme hos dem. Det er slik Velgjerning driver sin virksomhet.

– Alt som er lettvint, hopper vi gjerne på, avslutter Windstad.