Hopp til innhold

Vil gi Oslofjorden nytt liv

Forskere vil behandle indre Oslofjord med brent kalk for å få tilbake vegetasjon som kråkebollene har beitet ned. Først da vil fisken komme igjen mener de.

Grønn kråkebolle

MÅ VEKK: Kråkebollene i indre Oslofjord må vekk før fisken kan komme tilbake mener forskere som har løsningen i form av et pulver.

Foto: Hartvig Christie, NIVA

I fjor høst ble det ikke funnet én torskeyngel, og det bekymrer forskerne. Nå ønsker forskere ved Norsk Havforskningsinstitutt og Norsk institutt for vannforskning å behandle indre Oslofjord slik at fisken kommer tilbake.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag lanserer Havforskningsinstituttet ved Fridtjof Moy og Norsk institutt for vannforskning ved Kjell Norderhaug en løsning i form av et effektivt pulver.

– Vannkvaliteten er veldig god etter stor innsats for å rense alle avløp til fjorden men økologisk så er det dessverre trist. Det mangler tang og tare på bunnen og det er dårlig med rekruttering av fisk, sier Fridtjof Moy til NRK Østafjells.

Gode resultater fra Finnmark

Kråkebollenes beiting på tare gjelder for mange fjorder og i store deler av Nord-Norge. Og her har forskerne testet et pulver som inneholder brent kalk og med gode resultater.

Grønn kråkebolle beiter ned tareskogen

Der kråkebollene får herje fritt, forsvinner tareskogen og etter hvert fisken.

Foto: Hartvig Christie

– Vi har forsket i tre år i Porsangerfjorden i Finnmark og har kommet fram til en pulvertype som er effektiv på kråkeboller. Når dette doseres riktig og helles over kråkebollene så dør de fort ut.

Les også: Vil kråkebolla til livs

– Hvor raskt kan tareskogen komme opp igjen?

– Ja, dersom man kalker om høsten vil det allerede første sommer være frodig på bunnen. Og det er forbausende hvor fort det etablerer seg smådyr i denne nye tareskogen og dermed har man prosessen i gang for å få opp bestanden av for eksempel torsk.

Spørsmål om penger

I Oslofjorden er det området fra Drøbak og innover der kråkebollene har herjet mest. Men nå finnes altså løsningen som kan omdanne marin ørken til frodig tareskog.

Det er miljømyndighetene og politikerne som eventuelt må gi klarsignal til å prøve det spesielle pulveret i Oslofjorden.

– Når det er bevilget så mye til rensing og vannkvaliteten er blitt så god, er det kanskje på tide å bruke litt penger på dette. Vi kan se på tiltaket som en slags hjertestarter på naturen slik at den kan bli selvgående og produktiv.