Hopp til innhold

Kraftkommuner kan tape millioner

Kraftkommuner over hele landet kan tape millioner av kroner i årlige inntekter hvis de mister muligheten til å skattlegge kraftinstallasjonene i kommunen.

Høyspentmaster

Kraftinnstallasjoner har gitt gode inntekter til kraftkommunene. Hol kommune er et eksempel på at de kan vente stor inntektssvikt hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Foto: NRK

Valglogo

Den sittende regjering har foreslått at de såkalte kraftkommunene mister muligheten til å skattlegge kraftinstallasjonene i kommunene. Dette vil føre til store kutt i mange kraftkommuners skatteinntekter. En av dem er Hol kommune i Buskerud, som kommer til å merke inntektsbortfallet godt. .

Petter Rukke

Petter Rukke ønsker å fokusere på å opprettholde et høyt velferdsnivå.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Da får vi en stor utfordring her i Hol. Da snakker vi om et tap på nærmere åtte millioner, sier Petter Rukke fra Arbeiderpartiet.

– Kan være sunt

Ordførerduellen i kraftkommunen Hol vil stå mellom han og Høyres Petter Braaten, begge ferske kandidater til ordførerstolen.

– Vi satser jo fortsatt alt på at de tar til fornuft og ikke vedtar forslaget. Vi må satse på at KrF og Venstre går imot, det er distriktene som taper på dette, sier Rukke.

Mens Rukke lover å kjempe mot forslaget med nebb og klør, sier Braaten at kommunen har levd over evne for lenge.

– Vi ser jo at vi har vært en litt «krøsus-kommune». Vi har hatt gode inntekter fra kraftsektoren. Nå ser vi at fallende kraftinntekter og eventuelt bortfall av skatt medfører at inntektsgrunnlaget til Hol kommune synker, forklarer Braaten og legger til:

Oppsynsmann Petter Braaten

Petter Braaten sier kommunen må belage seg på en strammere økonomi.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg vil ikke si at vi blir fattige, men vi får en litt stramme økonomi. Og det tror jeg kanskje kan være sunt en gang iblant.

Dersom Rukke blir valgt som ordfører, satser han på å opprettholde det høye velferdsnivået som finnes i Hol.

– Jeg vil fokusere på å stabilisere og ivareta de høye velferdstjenestene vi har i kommunen, sier Rukke.

Innfører eiendomsskatt

Fra årsskiftet innføres det eiendomsskatt i Hol. Disse pengene skal ikke gå direkte inn i driftsbudsjettet.

– Vi har sagt at det ikke skal rett inn i driften. 40 prosent skal gå til å opprettholde sti og løyper i hele kommunen. 60 prosent skal gå til fondsoppbygning og til nedbetaling av gjeld, forklarer Rukke som legger til:

– Vi har ikke levd over evne, men vi har ikke vært forberedt nok på både skattenedgangen og reduksjonen i kraftprisene.

– En av tingene som det sittende kommunestyret har gjort er å innføre eiendomsskatt, sier Braaten, som innrømmer at det satt langt inne.

– Verken personlig eller som ordførerkandidat for Høyre er jeg veldig «happy» for at vi måtte innføre eiendomsskatt. Men det er slik i verden at vi må se hvor vi står og gjøre de nødvendige grep for å sikre at vi skal ha et godt nok inntektsgrunnlag til å levere gode tjenester til våre innbyggere.

– Hvis løsningen på det var eiendomsskatt, så ja vel – da måtte vi gjøre det, avslutter han.